Szlovákia nem teljesíti a honvédelem alapvető követelményeit. Becsapjuk a polgárainkat, mert nem mondjuk ki az igazat arról, hogy milyen állapotban van a hadseregünk. És becsapjuk katonáinkat is, akiknek szüntelenül olyan dolgokat ígérünk, amelyek végül csak ígéretek maradnak.

 

Katonáink Szlovákia dicsőségéhez járulnak hozzá itthon és külföldön egyaránt. De sokszor elavult fegyverzettel és felszereléssel kell dolgozniuk – idősebb felszereléssel, mint ő maguk.

 

Szlovákia késik a honvédelmet érintő legtöbb kötelezettség teljesítésével, beleértve a legfontosabbat: a gépesített dandár előkészítésével. Mi magunk úgy terveztük, hogy 2010-ben bevetésre készen áll majd. Már hét évvel túlléptük a határidőt, és egyáltalán nem néz ki jól a dolog. Nem látok semmilyen kézzelfogható tervet arra, hogyan akarja Szlovákia teljesíteni a védelmi kiadások GDP arányában mért 2 százalékra történő növelését (jelenleg 1,2 százalék – a szerk. megj.), de még a 2020-ig teljesítendő 1,6 százalékos cél is homályos.

 

 hirdetes_300x300  

Ma arra kértem a védelmi minisztert, hogy ezeket a kérdéseket vigye a kormány elé és legyen kitartó és állhatatos. Személyesen gondoskodik róla, hogy ebben az évben a kormány és a közvélemény figyelmét is ráirányítsa erre a kérdésre.

 

Minden politikustól, aki valamilyen veszélyforrásra hivatkozva kelt félelmet, meg kell kérdezni, hogy milyen módon ülteti át a gyakorlatba védelmi erőink modernizációjának feladatát.

 

 

Facebook/Andrej Kiska

Nyitókép: Facebook/Andrej Kiska

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!