Az eperjesi autópálya problémája nem az, hogy meg kell-e építeni, hanem hogy van-e politikai akarat jó áron megépíteni.

 

Úgy tűnik, hogy legkevésbé sincs. Marad az időhúzás.

 

(…) Vegyük a tényeket. A D1-es eperjesi, 8 kilométeres, déli és nyugati szakaszára kiírt versenypályázatot a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) írta ki még 2015-ben.

 

 hirdetes_810x300  

Teljesen véletlenül szinte ugyanakkor két másik nagy autópálya-tendert is kiírtak – a D3-as csacai (…) és a D1-es Kassa melletti (…) szakaszára. Az ajánlatok benyújtására az érdeklődő cégek egyetlen hónapot kaptak.

 

A másik nagy véletlen az ajánlatoknál történt: az egyik tender leadási határideje december 22. volt, a másik kettőé január 4. (2016). Miközben rendszerint egy ilyen rendkívül igényes építkezési projekt kidolgozásán több tucat szakember hónapokig dolgozik.

 

Csak nem így akarta jelezni az állam a kivitelezőknek, hogy egyezzenek meg, melyiket akarják megépíteni? Elhiszi egyáltalán valaki, hogy az egyik határidő épp karácsony előtt a másik két határidő pár nappal utána csupán véletlen? Véletlen lenne, hogy 2014-ben az NDS egyetlen tendert sem írt ki, 2015-ben pedig egyszerre hármat is?

 

Ki mint vet…

 

Az eredményre nem kellett sokáig várni. A kivitelezők konzorciumokat hoztak létre. Az egyik egy régi ismerős, a német-orosz gyökerű Strabag a Porral és a Hochtief-val közösen. A második a Doprastav volt leányvállalatával, a Metrostavval , illetve (…) az Eurovia. A harmadik parti egy, az M-Silnice által vezetett cseh-lengyel konzorcium lett. (…)

 

Mindhárom csoport mindhárom projektre beadta ajánlatát, amelyek csak minimális mértékben különböztek egymástól. Mindegyik konzorcium más-más projektben kínálta a legalacsonyabb árat (tehát nem volt olyan, hogy egy kivitelező két projektnél kínálta volna a legjobb árat – a szerk. megj.). Így igazságosan elosztoztak, és mindegyikük nyert egyet-egyet.

 

Éppenséggel a Kassa melletti D1-es szakasznál csúszott be egy kis hiba – a versenybe belépett a Dúhy konzorcium is olasz partnerekkel és a svéd Skanskával. (…)

 

Az eredmény Szlovákia számára megdöbbentő. Míg a Skanska Kassa mellett kilométerenként 13,7 millió euróért épít autópályát, a másik két szakaszon (Csacán és Eperjesen) több, mint 40 millióba kerül majd egy kilométer.

 

És épp az eperjesi szakasz, amit a Doprastav fogott ki, lesz minden idők legdrágább autópálya-szakasza Szlovákiában. A több mint 45 millió euró kilométerenkénti árával drágább lesz, mint a kisvisnyói alagút, vagy a Zsolna melletti hosszú híd. És az is csak véletlen, hogy ugyanezek a cégek építették meg az ugyanígy bőségesen megfizetett autópályákat Szlovákiában a múltban is. (…)

 

Aktuality.sk – Peter Kremský: A túlárazott eperjesi autópálya és az előrehozott választások

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!