Legalább két elméleti irány létezik. Az egyik azt mondja, hogy Oroszország megszegte a nemzetközi jogot, mikor annektálta a Krímet, és ezért keményen meg kell leckéztetni. Ezt az iskolát a baloldali demokraták és a neokonzervatívok támogatják. Az én elméletem kisebbségben van: Oroszország egy hatalmas ország, ami az önmeghatározás traumáját éli éppen meg.

 

Csak néhány olyan ország van, ami több háborút és több káoszt élt meg, mint Oroszország, miközben biztonságát és helyzetét akarta szavatolni. Ugyanakkor, a sorsdöntő útválasztóknál Oroszország megvédte a világ egyensúlyát az olyan erők ellen, amelyek meg akarták őt semmisíteni: a mongolok ellen a 16. században, a svédek ellen a 18. században, Napóleon ellen a 19. században és Hitler ellen a 20. században.

 

Jelenleg Oroszország kulcsszerepet játszik a radikális iszlám elleni harcban.

 

 hirdetes_810x300  

Például VII. Károly svéd király behatolt Oroszországba a könnyű préda reményében, de olyan földművesekkel találkozott, akik saját termésüket égették fel, hogy a betolakodók ne jussanak ételhez. Éhen haltak volna, csak hogy megmentsék az országukat. Egész Európában nem látott ehhez hasonlót.

 

Ukrajna a válság szimbóluma, de a lehetőséget is magában rejti, hogy hogyan lehet azt legyűrni. Oroszországnak fel kell adnia abbéli szándékát, hogy saját szatellit országává tegye, a Nyugatnak pedig azt, hogy kiszélesítse biztonsági rendszerét. Ukrajnát úgy kellene felfogni, mint egy hidat, nem pedig mint egyik vagy másik fél bázisát.

 

(…)

 

TheAtlantic.com, World Chaos and World Order: Conversations With Henry Kissinger

Nyitókép: geopolintelligence.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!