Botka László, a szocialisták aktuális miniszterelnökjelölt- jelöltje azt találta mondani: „Nem szeretném visszahozni a 2010 előtti világot, amelynek egyik megtestesítője Gyurcsány Ferenc volt.” Február végi, budapesti előadásában pedig arról beszélt, hogy mindazok, akik fő szerepet játszottak a 2010 előtti kudarcokban, vonuljanak a háttérbe.

 

Egyetlen kérdés merül fel csupán: vajon mennyire gondolja komolyan Botka a fenti kijelentéseket? Vajon mennyire elhihető, hogy egy év múlva, két hónappal a választások előtt is ugyanezt fogja mondani? Az elmúlt huszonhét év összes, baloldallal kapcsolatos tapasztalata azt mondatja velem: ismét csak üres fogadkozás, szájkaratézás az, amit Botka művel.

 

Éppen ezért nem javasolnám senkinek, hogy nagy tétben fogadjon arra, hogy az MSZP és a DK külön indul a 2018-as választásokon, s nem lesz semmilyen választási együttműködés a két párt, illetve más balliberális kis pártok között. Pedig lenne oka arra Botka Lászlónak és a szocialistáknak, hogy komolyan gondolják a szétválás bejelentését.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Ha a szocialisták jól akarnak szerepelni a választásokon 2018-ban – amit egyébként sokan megkérdőjeleznek –, akkor a Demokratikus Koalíció választói bázisára is szükségük lenne a „sikerhez”. Ennek elhódítására két mód áll rendelkezésre: vagy nem szövetkeznek velük és elcsábítják a szavazóikat, vagy szövetkeznek velük és együtt indulnak a jövő évi választásokon. Csakhogy itt a probléma: a DK választói bázisa olyan törzsi bázis, amely vakon hisz Gyurcsány Ferencben, az MSZP-hez való átállás számukra tehát ­egyszerűen nem opció.

 

(…)

 

A másik megoldás tehát mégis a szövetkezés, akár befogott orral is, és minden, ezzel ellentétes fogadkozás sutba vágása. Igen ám, csakhogy ebben az esetben az egy meg egy nem kettő, mégpedig éppen a Gyurcsánnyal szembeni általános és indokolt közutálat miatt.

 

(…)

 

Meggyőződésem, hogy 2018 tavaszáig mégiscsak újra össze fog nőni az, ami összetartozik. Azért, mert minden különbségüket felülírja három dolog: egyrészt a közös, elvtársi, kommunista gyökerű múlt, másrészt az Orbán Viktor és a nemzeti kormány iránti szenvedélyes gyűlölet, harmadrészt pedig a zsákmány és a kiváltságos pozíciók iránti olthatatlan vágyakozás. De akárhogyan is lesz, a választók döntő többsége egyet biztosan nem felejtett el: azt, hogy Gyurcsány országrontó kormányzásához Botka László is asszisztált, nem tiltakozott semmi ellen 2010 előtt, s jó pártkatonaként megszavazott mindent a többi baloldali képviselővel együtt.

 

Botka fellépése mindezért hiteltelen, s ő sem válhat a baloldal megújítójává.

 

Magyar Idők – Fricz Tamás: Botha sem válhat a baloldal megújítójává

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!