A szlovák parlament jóváhagyta a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) létrehozását. A Híd 2015 óta dolgozik az Alap létrehozásán, úgyhogy a tegnapi siker egy hosszabb munka gyümölcsét jelenti számunkra. Szeretnék kiemelni három dolgot, ami miatt ez az Alap sokat jelenthet a szlovákiai kisebbségek kultúráinak fejlődése szempontjából.

 

Kulturális önkormányzatiság.

 

Az új Alap esetében már nem fordulhat elő, hogy a kisebbségek belebeszélnek egymás dolgába, vagy hogy a kisebbségi kultúra céljairól hivatalnokok döntsenek. Az Alap működésében a főszerepet a szakmai bizottságok kapják, amelynek tagjait a kisebbségi kulturális szervezetek választják.

 

Tehát: alulról épülő döntéshozói szervről van szó. Végre lehetőség nyílik önálló szlovákiai magyar, vagy éppen szlovákiai roma kultúrpolitika megszervezésére: közösségeink saját maguk definiálhatják, mire van szükségük, mire szeretnének pénzt adni. És mi alapján ítélik meg a pályázókat.

 

 hirdetes_300x300  

Számomra ez az új Alap legfontosabb fejleménye, és a javaslat kidolgozásakor is arra ügyeltem, hogy ez megvalósulhasson.

 

Több pénz a kisebbségi kultúrára.

 

A 2017-es évben 4 és fél millió euró áll rendelkezésre a kisebbségi kultúrák támogatására. Az Alap viszont a jövő évtől már 8 millióból gazdálkodhat. Az új elosztással mindenki jól jár, de különösen a nagy kisebbségek. A magyarok esetében 2.2 millió helyett csaknem 4.1 millió áll majd rendelkezésre; a romák esetében 770 ezer helyett 1.7 millió. És közben a kisebb kisebbségek sem járnak rosszul.

 

Az Alap kialakításakor igyekeztünk figyelembe venni az egyes kisebbségek specifikumait, és úgy az elosztás, mint az intézmények rugalmassága figyelembe veszi azt, mennyire eltérő jellegű kisebbségek élnek egymás mellett ebben az országban.

 

Stabilitás.

 

A Kisebbségi Kulturális Alap nagy előnye, hogy törvényi szinten szabályozott, a kulturális minisztériumba betagozódott, saját igazgatóval rendelkező szervezetként működik majd. Ez azt jelenti, hogy a folyamatok és szabályok kiszámíthatóak és stabilak lesznek majd. Igaz ez a 8 millió eurós keretösszegre is, amit a törvény szám szerint tartalmaz, azaz nem lehet vele manipulálni.

 

Végre, megannyi évtized után, kisebbségeink megérték azt, hogy stabil, kiszámítható, jól finanszírozott, önkormányzó kulturális támogatást kapnak a szlovák államtól. Bízom benne, hogy az Alap beváltja a hozzá fűzött reményeket, és sokat tesz majd egy sokszínű, polgári Szlovákia kialakításáért!

 

 

most-hid.sk: Ravasz Ábel – Miért jó az új Kisebbségi Kulturális Alap?

Nyitókép: most-hid.sk

 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Kisebbségi Alap elfogadva. Jövőre már az eddigi pénz dupláját oszthatják szét politikai alapon

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!