Rövidlátó dolog az amnesztiák eltörlését – vagyis a politika győzelmét a jog felett – ünnepelni. Ebben esetben azonban kivételt tehetünk. (…)

 

Mečiar amnesztiái is a politikai diadala voltak a jog és igazságosság felett. Ráadásul az államhatalom szörnyű bűntetteit rejtették el az ország polgárai elől. Végül, látszólag legalábbis, sikerült ezeket a bűnöket eltörölni.

 

Lexa és a SIS bűnei még ma is felfoghatatlannak tűnnek. A titkosszolgálat együttműködött a maffiával. Az eredeti tervek szerint ifj. Michal Kováčot nem csak megfigyelnie kellett a Sýkora-klánnak, hanem Ausztriába hurcolnia is. Mikor ez kezdett problémás lenni, a SIS saját kezébe vette az ügyet, és az egész Ivan Lexa felügyelete alatt zajlott – aki akkor Vladimír Mečiar jobb keze volt.

 

 hirdetes_300x300  

Ezután a SIS valószínűleg felbérelte az alvilágot Robert Remiáš megfélemlítésére illetve likvidálására. Remiáš Fegyveres [Oszkár] összekötője volt, aki tanúvallomást akart tenni, hogy az elrablás mögött a titkosszolgálat állt.

 

Remiáš saját autójában égett halálra – a alvilág helyszínen lévő keresztapáinak szeme láttára. A SIS később az ő likvidálásukat is elrendelte, hogy elvarrja a szálakat.

 

Lexa Afrikában

 

Az 1998-as választások és a mečiarizmus bukása után Lexa külföldre menekült. Éveket bujkált a Dél-afrikai Köztársaságban. Valószínűleg a brit titkosszolgálat információi alapján sikerült Lexát elfogni és kiadatni Szlovákiának. Az elrablás ügyében mégsem indult eljárás – Mečiar amnesztiái miatt.

 

Ma, 22 évvel később, Lexára lehetetlen lesz rábizonyítani az összes elkövetett gaztettet. Több kulcsfontosságú szemtanú, beleértve az alvilági főnököket is, meghalt. A jó hír az,  hogy Lexa és társai számára véget ért a kényelmes élet, ahol büntetlenségükre hivatkozhattak.

 

A legjobb hír pedig az, hogy ebben a küzdelemben nem csak Lexa és az elrablás-ügy felderítése a tét. A cél egyetemes: a bűntettek legyenek az eltörölhetetlenek, ne az amnesztiák. Minden ügynél és minden bűntettnél fenyegesse az elkövetőket az a veszély, hogy leleplezik és elítélik őket. Még ha csak részben is, 20 évnyi politikai immunitás után.

 

Nem kerül sokba: nem szabad feladni és nem szabad feledni.

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Nezrušiteľné sú zločiny, nie amnestie

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!