(…)Az államfő idei beszéde kevésbé volt csapásmérő. De ez nem lényeges. Kiska a legutóbbi évben nem okozott csalódást. Fico koalíciója viszont igen, mint ahogyan az várható volt. A géneket nem tagadhatod le.

 

„Az ügy nem történt meg”

 

Kaliňák továbbra is belügyminiszter maradt, aki felelős a rendőrségért és vizsgálatokért. Barátja, Bašternák csak formálisan van rendőrségi eljárás alatt, eredmények nélkül. Fico továbbra is a lakásában lakik. Kaliňák botrányai rövid vizsgálat után „az ügy nem történt meg” stílusban elmúltak.  (…)

 

 hirdetes_300x300  

Fico versus Kiska

 

 

 

(…) Fico megrázta magát, erős médiacsapatot épített ki és újra meg akarja nyerni a választásokat. Kiska viszont személyes döntést hozott, nem alapít pártot és nem indul a parlamenti választásokon. Még az is kérdéses, hogy az elnöki választásokon elindul-e másodszor.

 

Fico, Kaliňák és az oligarchák megőrizték pozíciójukat az üzleti háttérben. Viszonylag könnyen . Továbbra sincs velük szemben erős ellenzék, vagy kihívó. Ha a Kiska felhívását követő év változott, akkor inkább a rosszabbik irányba. Kiska akkor jó dolgokra hívta fel a figyelmet, de rossz kormánynak címezte az üzenetet. Egy kormánynak, amelynek génjeiben vannak az oligarchák, kereskedők és az államkassza kifosztói. (…)

 

 

A fiatalok tüntetései

 

Egyedül a fiatalok által szervezett tüntetések tudták bonyolítani Fico kormányának életét. És a Nagy Korrupcióellenes Menet nevezetű akciójuk. Ez az alulról induló mozgalom viszonylag kifejezőnek és siekresnek mondható. Fico nem tudja csak úgy lepattintani magáról – mint Sulíkot, Matovičot vagy Kiskat. Épp ellenkezőleg, tart tőle. Pont a közvélemény nyomása késztette Ficot arra, hogy teret adjon apró „kozmetikázó intézkedéseknek”.

 

(…) A szlovákiai közösségben leplezetlenül terjed a széleskörű elégedetlenség az állam szétlopása miatt. Valamint a cselekvés és változás iránti elhatározottság. A tüntetések pozitív energiát és erőt sugároznak.

 

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Kiska nesklamal. Na rozdiel od Fica
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!