Ľudmila Cervanová meggyilkolása már negyven éve megosztja a szlovák társadalmat. Martin Hanus újságíró nemrég azzal a beismeréssel sokkolta az olvasókat, hogy a .týždeň szerkesztőjeként tévedett, amikor hitt az elítélt nyitraiak ártatlanságában. Az egykori kollégája, Andrej Bán pedig a .týždeň címlapján reagált a történtekre.

 

Amikor Andrej Bán riporter a .týždeň hasábjain visszatért a Cervanová-ügyhöz, akkor párhuzamot vont az ismert, misztikus Twin Peaks sorozattal. A meggyilkolt orvostanhallgató, Ľudmila Cervanová ügye ugyanis nagyon sokban hasonlít Laura Palmer sötét történetéhez. A fiatal lány halála, a nyomozás és az elítélt hét nyitrai férfi esetét negyven év után is kétség, valamint végeláthatatlan történetek övezik.

 

Annak ellenére, hogy a szlovák bíróság az ügyet jogérvényesen is lezárta, még mindig képes traumatizálni a társadalmat és felborzolni a kedélyeket. A téma legújabban az üggyel foglalkozó két újságíró között váltott ki vitát. A Cervanová-ügy miatt kapott össze az egykori két barát, illetve kolléga – Andrej Bán a .týždeňből és Martin Hanus a Postojból.

 

 hirdetes_300x300  

A konfliktus mindkét média oldalára beszivárgott. Szakértői szempontból pedig mindez érdekesnek bizonyul, hiszen az újságírók számára újabb kérdéseket nyit meg.

 

Elsősorban azt, hogy hogyan tudott Bán – az egyik legjobb szlovák riporter – és Hanus – elismert újságíró – teljesen eltérő végkövetkeztetésre jutni? Ha ugyanazok a források álltak rendelkezésükre, hogyan dolgozhattak vele? Milyen értelme volt újra visszatérni ehhez a témához? Vajon a média megtalálhatja az ügyben az objektív igazságot és meggyőzheti a nyilvánosságot annak ellenére, hogy a bíróság még az ítélet megindoklása előtt csődöt mondott?

 

(…)

 

eTrend.sk, Zuzana Petková: Bán z .týždňa kontra Hanus z Postoja. Čo ukazuje spor novinárov v kauze Cervanová

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!