Nem mindennapi és érdekes tapasztalatot szerzett Simon Gyula. A DAC és a szlovák válogatott egykori játékosa Zimbabwében. A Talen Vision Bulawayo csapatának edzője volt, majd pedig technikai igazgatónak is kinevezték. 

 

Hogyan került Zimbabwébe?

Szlovákiában dolgozik Didier Kanku menedzser. Ismerjük egymást, egy vita alkalmával nagy mosollyal azt mondta, hogy nem mindennapi ajánlat van az asztalán. Visszafojtott lélegzettel beszélt és arra gondoltam, hogy a Bayern vagy Manchester United lesz az. Kibukott belőle a kérdés, hogy nem megyek-e Afrikába. Egy pillanatig mélyeket lélegeztem és gyakorlatilag mindenben megegyeztünk.

 

(…)

 hirdetes_300x300  

Mivel foglalkozott?

A felnőtt csapattal törődtem, amely az utóbbi években a negyedik ligából egészen a másodikba jutott fel. Mellette figyeltem a fiatalok edzésfolyamatát és mérkőzéseit. Nem unatkoztam, elfoglalt voltam. Úgy voltam vele, hogy ha nem kapok napszúrást, akkor a sok munka fog legyűrni..

 

Minden úgy működött a klubban, ahogy kellett volna?

Nagyon nehéz volt megszokni a hazai mentalitást, szokásokat. Mindenre van idejük, sehova sem sietnek. Mondjuk ilyen hőségben … Annak ellenére, hogy a klub tulajdonosának aranybányái vannak, a profi játékosokat rendszertelenül fizették ki, a feltételek átlagosak voltak. (…)

 

Nem volt nagy probléma megtanítani a játékosoknak a taktikát?

Uh, azzal hihetetlenül nagy problémám volt. Ha valamit el is magyaráztam, vicsorítva bólogattak, de a pályán már nem tudták megcsinálni. A taktika szó szerint gyilkolta őket, nem tetszett nekik. Egy ideig jó volt, körülbelül a harmincadik percig, aztán elfelejtették, mit beszéltünk meg és a saját fejük után mentek. A tüdőmet is kiordíthattam volna, nem reagáltak. Nehezen tudtak tisztelni és kemény volt megváltoztatni a játék ritmusát.

 

Bírságokat is kiosztott?

Ebbe alaposan belebuktam. Egy játékosnak 15 eurós bírságot adtam, majd szomorú szemekkel jött hozzám és azt mondta, hogy ha elveszti az összeget, egy hétig nem tud majd mit enni a családja…

(…)

Miért fejezte be? 

Elfogyott a türelmem, amikor egy-két  hónapig nem kaptam meg a fizetésemet és azért küzdöttem, hogy rendezzék az anyagiakat. (…)

 

sport.aktuality.sk – Július Šimon v Afrike pokuty nedával, lebo rodina by nemala týždeň čo do úst

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!