Valószínűleg nem. Nem volt okvetlen kudarcos sem, de nyilvánvalóan semmilyen áttörést nem hozott. Viszont vannak tanulságai, mert rávilágított arra, hogyan csapjuk be magunkat mi, romániai magyarok.

 

Johannis elnök időszerűnek találta, hogy kísérletet tegyen a tőle minden joggal elhidegült székelyek kiengesztelésére. Tudja, hogy a székelyek számára fontosak a szimbolikus gesztusok, ezért útvonalát úgy választotta meg, hogy annak mentén vázlatosan bár, de “kirajzoljon” egyféle Székelyföldet. Tehette ezt mindenféle különösebb politikai kockázat nélkül, a jóindulatúnak megmaradt székelyek feltételezett örömére.

 

Ezen túl semmilyen ígéretet nem tett, tetszetős általánosságokról beszélt és mindig ügyelt arra, hogy ne dühítse fel a legvérmesebb székelyföldi románokat sem. Sőt, ügyelt arra, hogy nekik is dobjon egy-egy gumicsontot.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

A híradásokból két olyan pillanatot azonosítottam, amely tanulságokkal járhat azon romániai magyar értelmiségiek számára, akik absztraktabb kognitív kalandokat is hajlandók időnként megkockáztatni.

 

(…)

 

A teremben hatalmas a taps, a magyar híradások természetesen arról számolnak be, hogy Johannis székely zászlót kapott Rádulytól. Viszont ha figyelmesebben elemezzük a jelenetet, azt látjuk, hogy Johannis nagyon elegánsan siklott ki az érzelmi-morális zsarolás elől, és a román híradások ilyen téren precízebbek.

 

(…)

 

A székelyek hatalmas tapssal ünnepelték Ráduly gesztusát. A “Ráduly ismét megmutatta a székely virtust” hangulattól erős ez a taps. Annyira ünneplik a gesztust, hogy észre sem vették Johannis üzenetét. Tudniillik Johannis nem vette át a zászlót, hanem az egyik PR-osa tette meg, kutyafuttában.

 

Viszont pillanatok alatt már ott is volt Johannis kezében a román zászló, amit Ráduly azonnal át is vett. Johannis sem szóban, sem gesztusban nem reagált Raduly ajándékára, de válaszolt rá egy román zászlóval.

 

(…)

 

Johannis üzenete: én nem, de a kollégáim, ha muszáj, akárhány székely zászlót átvesznek tőled, te viszont kötelezően átveszed tőlem Románia zászlaját.

 

(…)

 

 

 

Most váltsunk szereplőket, a szituáció ugyanaz. Macron francia zászlót adományoz az Eiffel-toronyban Trumpnak. És elmondja, ennek a zászlónak a színei remekül passzolnak az amerikai elnök nyakkendőjének színeihez. Mi lett volna ebből másnap? A francia sajtó szétszedte volna a francia elnököt amiatt, hogy ennyire tiszteletlen a szent nemzeti lobogóval, hogy holmi nyakkendők színével hozza összefüggésbe.

 

Mi persze nagyon messze vagyunk attól, hogy a szimbólumainkat jobban tiszteljük annál, mintsem, hogy lépten- nyomon infláljuk azokat, vagy éppen tukmáljuk őket, ha kell, ha nem.

 

(…)

 

Transindex.roKelemen Attila Ármin: Volt-e érdemi hozadéka Johannis elnök székelyföldi útjának?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!