(…) A határmenti területeken lakó állampolgárok többsége sokat vásárol a szomszédos Lengyelországban, Ausztriában, Magyarországon vagy Ukrajnában. El kell gondolkodni azon, hogy miért ilyen népszerűek a határon túli vásárlások. Minket, a keleti blokk egykori lakóit nemcsak az olcsó árak vonzanak, hanem a termékek jobb minősége is.

 

Örülök, hogy ez a téma végre nagy visszhangot keltett. Örülök, hogy a politikusok is foglalkoznak vele a V4-tárgyalásokon. Annak is örülök, hogy hangjukat az európai téren belül is lehet hallani. Ez nem csupán Szlovákiának téma, hanem minden „új” tagországnak az Európai Unióban.

 

Már régóta köztudott, hogy ugyanannak a márkának azonos gyárból származó terméke más összetételű a „régi” és az „új” európai országokban. Egy nagy presztízsű cseh egyetem legújabb kutatása csak megerősítette ezt. Ha elmegyünk Hainburgba hústerméket vásárolni, akkor abban akár tíz százalékkal is több hús lehet, mint a szlovákiai üzletben vásárolt megegyező márkájú termékben.

 

 hirdetes_810x300  

Esetleg az is lehet, hogy a szlovák csomagolás kisebb, mint az osztrák, de az ára azonos. Sajnos ez nem csak az élelmiszereket érint, de a drogériák terméket is, például az öblítőket vagy mosószereket. A multi kijelentése, miszerint Szlovákiában magasabb hőfokon mosnak mint Németországban és ezért nem lehet ugyanolyan hatásos a mosópor, szó szerint nevetséges.

(…)

Az ízlelés egy testi érzék, melynek segítségével érzékeljük a kémiai anyagokat az oldódó fázisban. Az ízlelés nem ismer határokat, politikát, etnikumot, bőrszínt, vallást. Az ízlelés univerzális dolog. Az ügy ehhez hasonló magyarázatai mögött a gyártók mohósága áll, akik még mindig abban élnek, hogy a kettős hozzáállásuk fenntartható. Ezért is üdvözlöm  V4-ek kezdeményezését, akik visszatértek a témához és hajlandóak európai porondon is küzdeni.

 

Az egyik oldalon rengeteg kötelezettségünk és feladatunk van az Európai Unióban. Teljesítenünk kell a belépési feltételeket, a költségvetési és politikai kritériumokat, szolidárisnak kell lennünk. Mindegyiket megértem. Az unió az együttműködésről is szól. Azt viszont nem értem, hogy egy francia gyomra miért más, mint az enyém.

 

Webnoviny.skImrich Béreš: Chute druhej kategórie

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!