Egyelőre abból a felvetésből kell kiindulnunk, hogy a Smer, az SNS és a Most-Híd egyezségre jutnak, és a koalíció fennmarad. De ha mégsem, adódik a kérdés: az ellenzék valóban készen áll az előrehozott választásokra?

 

Mindössze másfél évvel a legutóbbi után egy újabb választás nem túl vonzó lehetőség, a kimenetele pedig elég homályos. Ha a választások úgy végződnének, mint ahogy azt legutóbb a Polis Slovakia ügynökség jósolta meg, akkor a mostani hárompárti kormánynak nem lenne többsége, csak 71 mandátumot szerezne.

 

Ezért valószínűsíthető, hogy a kormányzópártok megegyeznek a koalíciós szerződést felmondó szlovák nemzetiekkel. (…) Másrészről, egy előrehozott választás a következő hónapokban meglepetésként érné az ellenzéket. Próbára tenné cselekvőképességüket, hiszen most a regionális választásokra készülnek.

 

 hirdetes_300x300  

A „stabilitás koalíciója”

 

Az SaS, mint a legerősebb ellenzéki párt, tekintélyes mennyiségű százalékpontot tudhat magáénak, sorrendben rögtön a Smer után. A liberálisok dilemmája nem is annyira a választási eredmény lenne, hanem inkább a sok kis párt egy koalícióba történő kovácsolásának kihívása. Ma látjuk, hogyan sülhet el mindez egy hármas koalícióban. Mi történne, ha Richard Sulíknak egy hat pártból álló kormányt kellene vezetnie?

 

(…) Ha Szlovákiában valóban előrehozott választások lesznek, a parlamenti erőviszonyokat leginkább a KDH és az MKP esetleges visszatérése boríthatja fel. A kereszténydemokraták stabilan öt százalék felett állnak. (…) Az MKP ráadásul a Most-Híd parlamentben maradását veszélyezteti. Lehetséges, hogy a Smer és az ĽSNS nélkül kormányozni akaró koalíció mindkét magyar pártra rászorulna.

 

A jobbközép ellenzéki pártoknak legnagyobb problémája nem az, hogy ne tudnának jó eredményt elérni a voksoláson. A gond az, hogy az SaS-en és az OĽaNO-n kívül az ellenzéki pártok alig dolgoznak össze. Ha ebből egy hatékony koalíciós szövetséget szeretnének, el kell kezdeni rákészülni a közös munkára.

 

Aktuality.sk, Komentár Lukáša Krivošíka: Je opozícia sformovaná na predčasné voľby?

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!