Merész ötlet volt Plavčan miniszter urat azzal a céllal sajtótájékoztatóra küldeni, hogy tisztára mossa az SNS nevét. A sajtótájékoztató pedig úgy sült el, ahogyan arra számítani lehetett: Plavčan fel-felparázslott, majd hamuvá égett. (…)

 

Fico és Bugár szigorú ultimátumot adott Dankonak: az uniós alapokkal és a Plavčannal kapcsolatos cirkuszt oldd meg, mert ha nem, akkor „besegít” a kormány, esetleg a rendőrség és az ügéyszség által indított nyomozás.

 

Lefordítva: a kormány egyik szélsőséges megoldása az lett volna, hogy az uniós alapokat elveszi az oktatásügyi minisztériumtól és átadja Pellegrini miniszterelnök-helyettes hivatalának (hiszen úgy sincs mit csinálnia). A koalíció tehát megtartotta az SNS-t és Plavčant, de csupán egy feltétellel…Danko mindezt két héttel ezelőtt, csütörtökön tudta meg a Koalíciós Tanácson.

 

 hirdetes_300x300  

Danko tudta, hogy olyan rizikót vállal, amiben nem biztos, hogy az SNS helyt tud állni. A tudományokra és a kutatásokra szánt uniós alapok körüli botrány nem csitult. Sőt, világos volt, hogy a botrány nemcsak a médi új megállapításaival, az ellenzék nyomásával, a miniszter visszahívására szánt javaslatokkal, az ügyészség és Brüsszel nyomozásával fog folytatódni, hanem Pellegrini egyre nagyobb hataloméhségével is.

 

Danko feje emiatt már pénteken is főtt. Az SNS elnökségén kikérte a mandátumot az SNS koalíción belüli válságos lépéshez, beleértve azt a szélsőséges megoldást, hogy felmondja a koalíciós szerződést.

 

(…)

 

Nem sikerült neki

 

Danko különös játékát illetően azonban nem járt sikerrel.

 

Fico rögtön az elején leszögezte és elmagyarázta Dankonak, hogy nem hagyja magát zsarolni. Dank arcáról lefagyott a mosoly, majd megírta azokat a követeléseit, amelyeket pénteken akart az asztalra helyezni a koalíciós partnereinek.

 

Fico a pénteki Koalíciós Tanácsot betegségre hivatkozva lemondta. Valójában azonban azért, hogy Dankot és Plavčant nyársra húzza. Hagyott nekik pár napot a bohóckodásra, hogy aztán az izzadó arcú SNS alkudozó pozícióját meggyengítse.

 

Minden pontosan úgy történt, ahogy Fico eltervezte. Tegnap végre befutott a kamerák elé Plavčan (…), és pontosan azt adta elő, amire Ficonak szüksége volt. Az uniós alapok körüli botrányt nem tudta megmagyarázni, ehelyett még jobban leégette magát.

 

A probléma nem a beszéd tartalmával volt (…), hanem a formájával. Plavčan egyszerűen nem meggyőző, bizonytalan, riadt. Az öltönyét még akkor is csuromvizesre izzadja, ha bizonyos aggályok közepette azt magyarázza, hogy 1 + 1 = 2.

 

(…)

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Danko svoj boj prehráva 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!