(…)

 

Szó sincs arról, hogy egy nagykövetnek bólogatójancsinak kell lennie és nem kritizálhatja a befogadó ország politikáját. Csakhogy nem a magánvéleményét kell szétkürtölnie, hanem azt, amivel felettesei megbízták, mert bármit, bárhol mond, azt nem magánvéleményként, hanem hazájának üzeneteként értelmezik.

 

Ehhez képest a nyugdíjba készülődő holland nagykövet egy elfogultságtól ordító, végtelenül tapló búcsúinterjút adott a 168 Órának. Egy excellenciás úrtól azért elvárnánk egy bizonyos szellemi szintet, de ez az úgynevezett interjú semmiben sem különbözik attól a néhány olcsó klisét unos-untalan ismételgető ellenzéki és civil szervezeti szalagmunkától, attól a „junk”-tól ‒ hulladéktól ‒, amivel nap mint nap telezsúfolják a magyar kiberteret. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Párhuzamot vonni a magyar kormány és az iszlám terrorizmus között napjaink kontextusában a lehető legvérlázítóbb sértés. Hogy csak a legsúlyosabbat emeljük ki a becsmérlések közül.

 

(…)

 

Persze a sivalkodás is azonnal beindult, mert micsoda dolog, hogy egy törpeország külügyminiszterecskéje vissza merészel szólni az euró­pai liberális mintahatalomnak. (…)

 

Az ellenzék még mindig képtelen fölfogni, hogy paradigmaváltás történt a külpolitikánkban: kihúztuk a nyelvünket mások ülepéből, és egyenrangú félként közöljük partnereinkkel a véleményünket. Ideje véget vetni a fölényeskedésnek, és mint egy rossz házasságban, fölhánytorgatni, hogy ki mennyivel száll be a családi költségvetésbe.

 

(…)

 

Azt, hogy a magyar külügy helyesen járt el, bizonyítja a holland külügyminiszter mosakodása is, aki olyannyira zavarban volt, hogy nem talált jobb jelzőt a „kellemetlennél”. Tehát: a magyar kormánynak az Iszlám Államhoz való hasonlítása kellemetlen!!! Bravó! Kíváncsian várjuk, hogy lefordítsák neki a teljes interjút, hátha talál addig pontosabb és igazságosabb kifejezést.

 

Szerencsére vannak tisztábban gondolkodó holland politikusok is, akik megtalálták a kellő minősítést. Például Geert Wilders, a legnagyobb holland ellenzéki párt vezetője, aki imigyen nyilatkozott a Twitteren: „A holland nagykövet, Gajus Scheltema egy idióta”.

 

A magam részéről egyetértek az előttem fölszólalóval.

 

Magyar Idők, Orbán János Dénes: Búcsú holland módra

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!