Az ellenzéki oldalon egyesek alig várták, hogy jöjjön végre egy pitbull, nyakörvet rakjon rájuk – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjúban Deutsch Tamás a Jobbik és Simicska Lajos kapcsolatára utalva. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor politikai Semmelweis Európában, akinek a legfőbb bűne ellenfelei szemében az, hogy van víziója a kontinens jövőjéről.

 

Gajus Scheltema leköszönő holland nagykövet véleménye a kormányról, hozzáállása Magyarországhoz általános a nyugati politikai, diplomáciai elitben?

 

Három oka van annak, hogy a nyugat-európai politikai elitek nagy része, párthovatartozástól függetlenül, élesen támadja Magyarországot, a magyar kormányt. Teszik mindezt úgy, hogy meg­győződésem szerint még a saját közvéleményük többsége sem ért egyet velük. Az egyik ok az, hogy a régebbi uniós tagállamok nemes egyszerűséggel felsőbbrendűnek, európaibbnak tekintik saját magukat a 2004-ben, illetve azt követően az unióhoz csatlakozott országokhoz képest.

 

 hirdetes_300x300  

Kisajátítják az úgynevezett euró­pai értékek képviseletét, és nem értik, nem is akarják megérteni Kelet-Közép-Európát. Számonkérő módon folyamatosan a szemünkre vetik, hogy az „európai értékeknek” mindenhol érvényesülniük kell, pedig ezeket nem csak az unió régi tagállamai képviselik. Az EU-t ma 28 ország alkotja, a 2004 után csatlakozott államok gondolkodásmódja, megközelítése, politikai-kulturális értékei ugyanúgy egyenrangúak, mint a nyugatiaké.

 

Másodjára, a nyugat-európai országok részéről már huzamosabb ideje nincs semmilyen politikai innováció, nem képesek új víziókkal előállni. Harmadrészt pedig a migráció kapcsán a régebbi tagállamok elitje gyökeresen más álláspontot képvisel, mint az új tagországok közvéleménye, vezetése.

 

A holland nagykövet szavai a megszokottnál is durvábbnak tűntek.

 

(…) A nagykövet nyilatkozata egyébként jellegzetes példája annak a széles körben elterjedt nyugati gondolkodásmódnak, hogy ő egy „fejlett” európai ország fiaként itt a „vadkeleten” bármit megengedhet magának.

 

Valós az a nyugati értékelés, hogy Kelet-Közép-Európa éretlen az Európai Unióhoz?

 

Az unió régebbi tagállamainak közvéleménye és politikai elitjei is súlyos kudarcot vallottak az unió 2004-es bővítését követően. Jó szándékkal vegyes önteltséggel ugyanis úgy gondolták, hogy minden tekintetben fel vannak készülve az „elmaradott” új tagállamok csatlakozására, de ez sajnos egyáltalán nem volt így. Az Európai Unió mai problémáinak jelentős része az EU 15-ök előbb említett kudarcából fakad. Az újonnan csatlakozó országok politikai, lélektani és társadalmi értelemben sokkal felkészültebbek voltak.

 

A migráció kérdésében is ez az értékrendi harc fogalmazódik meg Európa két fele között?

 

A gyarmatosított népekkel szemben elkövetett bűneik miatt a nyugat-európai társadalmakban széles körben lelkiismeret-furdalás alakult ki. Ezért egészen máshogy viszonyulnak a volt gyarmati térségekből a kontinensre beözönlő illegális migránsokhoz, mint a határaikat megvédő, az illegális migrációt elutasító, nem gyarmattartó közép-európai államok. (…)

 

 

 Miért nem akarja elfogadni az új tagállamok aggályait a Nyugat a migráció és más ügyek kapcsán?

 

A nyugat-európai politikai elitek úgy viselkednek a 2010-es évek második felében, mint ahogy annak idején a kommunisták a rendszerváltoztatást megelőzően. Vagy nem érzékelik, hogy gyökeres változás előtt áll Európa és a világ, vagy ha igen, akkor ettől egyre indulatosabban, haragosabban, görcsösebben ragaszkodnak azokhoz az idejétmúlt gondolatokhoz és elhibázott megoldásokhoz, amelyeket gyökeresen meg kell változtatni. Vaskalapossá és bigottá váltak.

 

Úgy látom, hogy Európa, az Európa Unió problémáinak a megoldására háromféle válasz fogalmazódik meg. A szélsőjobb- és a szélsőbaloldal valójában le akarja bontani az Európai Uniót. A mainstream nyugat-európai jobbközép, szocialista és liberális politikai elitek az Európai Egyesült Államokról fantáziálnak, miközben semmin nem tudnak és ezért nem is akarnak változtatni. Európa, az Európai Unió komoly problémáinak a megoldására innovatív politikai elképzelés csak Közép-Európában fogalmazódik meg.

 

(…)

 

Magyar Idők: Baranyai Gábor-Kis Ferenc interjúja Deutsch Tamással

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!