Az SNS-es képviselők már jelét adták, hogyan fognak lépni a smeres Richter munkaügyi miniszter elleni visszahívási kísérletkor, csütörtökön. A bizottságokban csak tartózkodtak, és nyilván így lesz ez csütörtökön is.

 

Ha ez beigazolódik, akkor Fico egy újabb futamot nyer meg – a rebellis Danko pedig megint padlóra kerül.

 

A koalíciós szerződés felmondásától már egy hónap eltelt. Ha számot vetünk a történésekkel, akkor elég megdöbbentő eredményre jutunk. Röviden így lehetne összefoglalni:

 

 hirdetes_810x300  

Először is, a legfontosabb, amit Danko el szeretett volna érni, az egy új koalíciós megállapodás lett volna, amely úgy írta volna át az erőviszonyokat, hogy az SNS-t erősítse (…). Másképp Danko előrehozott választásokat eszközöl ki.

 

A valóság? Fico egyszerűen „nemet” mondott, és a koalíció ugyanúgy megy tovább, ahogy eddig. Kozmetikai változtatásokat ugyan eszközölnek kiegészítések formájában, amiket az SNS határozhat meg.

 

Másodszor, Danko meg akarta akadályozni, hogy a Smer Pellegrini miniszterelnök-helyettes által beavatkozzon az uniós források osztásába az oktatási tárcában. És a valóság? Az Oktatásügyi Minisztériumon keresztülmenő uniós források egy részét Pellegrini már le is álította. Az Európai Bizottság kérésére. (…) A fennmaradó részt Pellegrini bármikor átfolyathatja a miniszterelnök-helyettesi hivatalba.

 

Harmadszor, Danko meg akarta tartani Plavčant, vagy legalábbis hogy visszahívását az SNS jelenthesse be. Mi valósult meg ebből? Fico sem az egyik, sem a másik megoldást nem engedte.

 

Negyedszer, Danko azt remélte, hogy a Smer elleni „fellázadás“ megerősíti az SNS helyzetét, és hoz számára pár plusz százalékpontot. Az eredmény? Az SNS-ben megdöbbentően rosszul kommunikálták a válságot (sehogy), és a közvélemény-kutatásokon rajtavesztettek a szlovák nemzetiek. Gyengébbek lettek, mint Matovičék – ami Danko számára gyalázat…

 

Ötödször, Danko azt is remélte, hogy manővereitől a Smer megijed, sarokba szorul és végül meghátrál. Ehelyett? Ehelyett az előrehozott választások veszélye nem a Smerre szállt, hanem az SNS-re.

 

Hatodszor, Danko megtorlásul kitalálta, hogy le kell váltani a smeres munkaügyi minisztert, Richtert. Talán azért, mert már a Smerben is a visszahívásán gondolkoztak. A valóságban a Smer és a Most-Híd megegyeztek, hogy ha az SNS megszavazza Richter visszahívását, az a koalíció bukását jelenti. Danko itt is visszavonulót fújt.

 

Hetedszer pedig, Danko minden kijelentésének közös nevezője és motivációja az volt, hogy nem vették őt komolyan partnerei a koalícióban. A koalíciós szerződés felmondásával tiszteletet akart kiharcolni. Ezzel szemben Danko „autoritása” ma gyengébb, mint egy hónapja volt – a koalícióban és a pártban egyaránt, de a választók körében is, akik őt egész jól megértik. (…)

 

A Smer előbb vagy utóbb az SNS bomlasztására kezd játszani, vagy Danko eltávolítására a politikából, vagy előrehozott választásokra egy olyan időszakban, mikor az Ficonak tökéletes. (…)

 

Aktuality.sk, Komentár Daga Daniša: Keď Danko uvidí účet, dostane šok

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!