Stanislav hagyta, hogy a külföldi élet reményében kidobják az iskolából. Megérte. Tíz éve Ausztráliában él, ahol nemcsak a munkában, de a magánéletben is sikeres.

 

Miért döntött úgy, hogy elhagyja Szlovákiát?

 

Már az általános iskolában volt bennem egy olyan érzés, hogy igenis többre vagyok képes. Ez az érzés a középiskolában sem lohadt le, ezért hagytam, hogy kidobjanak az iskolából. Máskülönben nem tudtam volna megmagyarázni otthon a szüleimnek, hogy nem akarok többé iskolába járni. Három évre lehorgonyoztam Angliában. Szerettem volna kipróbálni, hogy milyen egy olyan országban élni, ahol jobb a gazdaság. Egy idő elteltével úgy döntöttünk a barátnőmmel, hogy szerencsét próbálunk Ausztráliában. Már tíz éve, hogy Melbourne-ben élünk – abban a városban, amit már hatodik éve a világ legélhetőbb városaként értékelnek. (…)

 

 hirdetes_300x300  

Mi sokkolta vagy lepte meg Ausztráliában? Van valami, amit a mai napig nem tudott megszokni?

 

Ami leginkább meglepett, az az, hogy az emberek milyen elégedettek, békések. Az idősek mindenkit üdvözölnek az utcán, és beszédbe elegyednek veled. Az ausztrálok rendkívül lezserek, és nagyon szeretik a közös grillezéseket a tengerparton.

 

A másik dolog az időjárás. Melbourne-ben rendkívül őrült az idő; van, hogy naponta négy évszak váltakozik. Egy nap leforgása alatt a hőmérséklet egyaránt tud húsz fokot csökkenni és emelkedni. Számomra az állandó morajlás is újdonság volt. Melbourne sosem alszik. Az utak hajnali háromkor is tele vannak. Lényegében mindent megszoktam, még azt is, hogy a karácsonyt a strandon ünnepeljük.

 

(…)

 

Mit hozna át Ausztráliából Szlovákiába?

 

Az ausztrálok gondolkodását! Az emberek mentalitását. Szlovákiában mindenki arra panaszkodik, hogy itt semmi sem jó. Itt az a nézet az uralkodó, hogy ha nem lopsz, akkor nincs semmid. Az emberek csak szitkozódnak, hogy nincs elegendő munka, és ebből kifolyólag pénz sincs.

 

Ausztráliában ez más. Valószínűleg annak is köszönhető mindez, hogy a világ egyik legjobb gazdaságával rendelkezik. A szlovákokkal összehasonlítva az ausztrálok éppen az ellenkezőjét gondolják a dolgoknak; a módszert keresik arra, hogy mit hogyan lehetne megoldani. Nem mondom, hogy mindezt nem lehetne Szlovákiában is elérni, hozzáállás kérdése. Éppen az ausztrálok gondolkodása az, amit áthoznák Szlovákiába.

 

Ha szeretne valamit elintézni a hivatalokban, akkor ugyanolyan bürokráciával találkozik, mint Szlovákiában?

 

Igen, itt is van bürokrácia, de százszor kisebb, mint Szlovákiában. A kérvények többségét az interneten is el lehet intézni. Ha például autód van, nem kell rendszeresen emissziós ellenőrzésre járnod a kocsival. Viszont az eladás során teljesen rendben kell lennie az autónak. Ezután már csak átveszed a pénzt a vevőtől, kitöltesz egy formanyomtatványt, és beviszed a hivatalba. A hivatalok ugyan tele vannak, de minden nagyon gyorsan megy. Minden egy nyíl térben zajlik, és semmiről sem egyezkednek zárt ajtók mögött.

 

(…)

 

Mi az, amit átvinne Szlovákiából Ausztráliába? Van valami tipikus szlovákiai, ami hiányzik Önnek külföldön?

 

Áthoznám a juhásztanyák ételeit, a kofolát, a szalonnát és a juhtúrót. Ezenkívül hiányzik a Tátra, a szlovák emberek dolgossága és az ügyes emberek. A minőségi házakat szintén áthoznám Ausztráliába, hiszen az itteni házakat csak a profit céljából építik. Az egyetlen cél, hogy a házak gyorsan és olcsón felépüljenek.

 

Nagyon szomorú külföldről azt nézni, ahogy a kormány eldobja az esélyt arra, hogy Szlovákia egy olyan fejlett ország legyen, ahol az emberek tisztességesen és egy magasabb szinten tudnának élni. (…)

 

Aktuality.skSlovák v Melbourne: Zvykol som si na Vianoce na pláži

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!