Képzelje el, hogy Ön Szlovákia kormányfője 2017-ben, és el kell dönteni, hogy csatlakozzon az EU magjához vagy sem, esetleg kivárjon. Hogy döntene?

 

Megpróbálom megfordítani a kérdést, leginkább szlovákiai szemszögből. Mert ha az erről szóló vitákat olvasom, az az érzésem, arról beszélünk, hogy Szlovákiának csatlakoznia kell-e valamilyen első vagy második ligához, vagy valahol a hatodik ligában végzi a versenyben. Pedig ez nem így van. Nem szabad, hogy így legen, és ez nem is történhet meg. Mintha mellébeszélnénk.

 

Akkor mi ennek a lényege?

 

 hirdetes_810x300  

A kérdés, hogy Szlovákia akar-e, van-e ambíciója és szándéka részt venni Európa legégetőbb problémáinak megoldásában.

 

Akarnia kéne?

 

Úgy érzem, igen. Európa kicsi, nem tudunk hova elbújni. A legégetőbb, legsúlyosabb problémák ma a szlovákokat éppúgy érintik, mint a többi európait.

 

Melyek ezek a problémák?

 

Elsősorban a biztonsági kérdések, hogyan kezeljük a terrorizmust, de ide tartozik a migráció is. Hogy hogyan kell az egész rendszert irányítani, módosítani ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat. Biztos, hogy a migrációs és menekültpolitika továbbra is hangsúlyos része lesz az európai politikának. Ezért megfordítanám az előbbi kérdést: van mit mondania Szlovákiának a migrációs politikával kapcsolatban? Van saját elképzelésünk? Van erőnk, akaratunk azt átültetni az európai politikai térbe?

 

Ön szerint?

 

Persze, hogy nincs. Sem a kormánynak sem az ellenzéknek nincs elképzelése. Amikor az uniós soros elnökségét töltöttük be, hallottam valamit a hatékony szolidaritásról. Aztán semmi. Azt reméltük, hogy kivásároljuk magunkat a kötelező kvótákból. Nem vagyok benne biztos, hogy ez volt a jó irány. De abban teljesen biztos vagyok, hogy erről nem beszélünk eleget, hogy nincs saját elképzelésünk. (…)

 

Mikuláš Dzsurinda szlovákia egykori kormányfője, egykori külügyminiszter, jelenleg a brüsszeli Európai Tanulmányok Központjának vezetője. Az interjút Marcela Šimková, a HNonline.sk főszerkesztője készítette.

 

HNonline.sk, Dzurinda exkluzívne pre HN: Nie je hanba priznať si, že sa niekto bojí migrantov

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!