Szegény családban nőtt fel, mégis a szlovák hip-hop királya lett. Karrierje elején nemcsak a konkurenciát sértegette, de az újságírókat és a televíziós hírességeket is. Nem beszélve arról, hogy jó néhány pofon is elcsattant.

 

Ma már azt mondja, hogy mindezt kinőtte. „Agresszív, haragos és frusztrált voltam azért, mert nem volt semmim” – ismeri be az Aktuality.sk-nak adott interjújában Patrik Vrbovksý, alias Rytmus.

(…)

 

A politikát nem követi figyelemmel, ám úgy véli, hogy a korrupcióellenes tüntetéseknek van értelmük. „Körülbelül húsz év múlva lehet változás. Nyilván jön majd egy új generáció, amelyiknek eszébe sem jut, hogy piszkos dolgokat műveljen” – fejti ki véleményét Rytmus.

 hirdetes_810x300  

 

Büszke a roma származására, ám úgy gondolja, hogy nincs szükség arra, hogy nyíltan wlhatárolódjon az extrémistáktól. „Az emberek tudják, hogy sosem szavaznék Kotlebára. De miért nekem kellene megmondanom, hogy kire szavazzanak?

(…)

 

Kevesen tudják, hogy jótékonykodsz és segítesz a sportolókon. Mennyi pénzt adsz az ilyen aktivitásokra?

 

Érzés szerint. Van, amikor száz eurókról, van, amikor ezer eurókról beszélünk. Nemrég hívott a menedzserem, hogy Vágújhelyen volt egy boxmérkőzésen, ahol 400 euróra lenne szükszégük, mert nincs ringjük. Íg hát megveszem. Másoknak kellene ezt csinálniuk, nem nekem. Dühít, amikor egyesek azt mondják, hogy többet is adakozhatnék.

(…)

 

Az emberek nagyon gyakran csak azokat a dolgokat látják, amiket előszeretettel mutogatsz: a drága autókat, házakat és ékszereket.

 

Nekem ez teljesen mindegy. Senkit sem fogok meggyőzni arról, hogy milyen vagyok. Egykor még szerettem volna, de ma már feleslegesnek tartom.

 

Ha nem dolgoznál, akkor is életed végéig lenne mit a tejbe aprítanod?

 

Attól függ, milyen lábon élnék. Ha úgy szeretnék élni, ahogy eddig is, akkor nem. Nem utazhatnék bárhova első osztályon, nem rendelhetnék szállást a legdrágább hotelekben és így tovább. De összes is tudom húzni a nadrágszíjat, hiszen olyan környezetből származom, ahol csak az ételre volt pénzünk.

(…)

 

Kívülről nézve úgy tűnik, hogy a rapperek közötti viszony nagyon gyakran kiélezett. Ez csak egy póz, vagy tényleg ennyire utáljátok egymást?

 

Régen az egók ütközése miatt tényleg kiélezett volt a viszony köztünk. Mindenkinek az volt az érzése, hogy ő a legjobb, és joga van arra, hogy kimondja az igazságot. Ha valakinek a nagy egójával nem sikerült boldogulnia, akkor a legsikeresebbeket vette a szájára. (…)

 

Fizikai összecsapásra is sor kerül?

 

Manapság már nem. Ha egy rapper valakit elintézne, azzal csak azt mutatná, hogy mennyire lecsúszott.

(…)

 

Nincsenek komplexusaid abból adódóan, hogy nincs érettségid?

 

Nincs. Nem mozgok olyan körökben, ahol szükségem lenne rá.

(…)

 

A diákok fél éve a politikában tapasztalható korrupció ellen tüntetnek. A belügyminiszter, a rendőrfőkapitány és a speciális ügyész leváltását szorgalmazzák, valamint a Gorilla- és a Bašternák-ügy kivizsgálását kérik. Azt mondják, hogy azért csinálják mindezt, hogy egy jobb országban éljenek, és ne kelljen külföldre költözniük. Szerinted van értelme az ilyen aktivitásoknak, vagy számodra teljesen mindegy?

 

Biztos, hogy van értelme. De úgy vélem, hogy érdembeli változásra úgy húsz év múlva kerülhet majd sor. Fiatal állam vagyunk, keresztülmegyünk azon, mint más posztkommunista országok. Azokban az országokban is volt korrupció, maffia uralta politika, csavargók. Nyilván jön majd egy új generáció, amelyiknek eszébe sem lesz piszkos dolgokat csinálni. Talán majd a mi gyerekeink.

(…)

 

Fellépnél politikai rendezvényen?

 

Soha ne mondd, hogy soha. Ha tíz év múlva megjelenik a politikában az egyik barátom, akkor talán támogatni fogom. Ennek azonban feltétele, hogy azonosulni tudjak a nézeteivel és ne legyen korrupt. Obamát is támogatták a hírességek, beleértve a rapperek is. Az volt az érzésük, hogy egy remek ember, akiből jó elnök lesz.

(…)

 

Hatással vagy azokra a fiatalokra, akik nagyon gyakran Kotleba-szimpatizánsok. Talán ha a választások előtt azt mondanád, hogy ne szavazzanak rá, megváltoztatnák a véleményüket. Ezen még nem gondolkodtál el?

 

Az emberek tudják, hogy sosem szavaznék Kotlebára. De miért nekem kellene megmondanom, hogy kire szavazzanak?

 

Igaz, nem kötelességed, de a nézeteidnek komoly súlyuk van a fiatalok között.

 

(…) Nem azzal kelek reggel, hogy bármit is kellene mondanom a választóknak. Nincs is hozzá kedvem. Nekem senki se mondja meg, hogy mikor és mihez szóljak hozzá.

 

A származásodat illetően találkozol még előítéletekkel?

 

Csupán névtelenül. Nyíltan senki semmit nem mond. A szlovákok titkon rasszisták, ez mindig is így volt.  A véleményüket főként a neten és a közösségi oldalakon prezentálják.

 

Aktuality.sk, Rytmus: Slováci sú skrytí rasisti

Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!