Az RTVS híradója a felmérések szerint nemcsak a legmegbízhatóbb, de a nézettsége is a duplájára emelkedett. Tény azonban az is, hogy az RTVS híradója az elmúlt évben szálka volta a kormánypártok szemében. (…)

 

Azóta, hogy Jaroslav Rezník lett az igazgató, a kormánypártok is elhallgattak. Nem csoda, hiszen a négy új emberből, akinek befolyása lesz a publicisztikára és a hírszerkesztésre, három a Fico-kormány minisztériumainak sajtóosztályán dolgozott.

 

A legmagasabba poszton az RTVS hírszerkesztésért, sportért és publicisztikáért felelős új igazgatója, Juraj Rybanský áll. Az előző kormány ideje alatt a smeres Peter Žiga vezette környezetvédelmi minisztérium sajtóosztályán dolgozott. A választások után Žigával együtt átment a gazdasági minisztérium sajtóosztályára.

 

 hirdetes_300x300  

A Rádio Slovensko új fődramaturgja, Michal Dzurjanin 2015-től szintén a gazdasági minisztérium sajtóosztályán dolgozott. (…)

 

Úgy tűnik, hogy a gazdasági minisztérium sajtóosztálya az RTVS híradásának magját képzi. A gazdasági minisztériummal közvetve szintén kapcsolatokat ápol a hírszerkesztés rádiós részének főnöke, Petra Stano Maťašovská, aki annak a Maroš Stanonak a felesége, aki a gazdasági miniszter sajtóosztályának főnöke. Petra Stano Maťašovská egy rövid ideig szintén dolgozott a jelenlegi kormánynak. 2016-ban a környezetvédelmi minisztérium sajtóosztályát vezette, ami az utolsó választások után a Most-Híd kezébe került. (…)

 

(…)

 

Az RTVS televíziós hírszerkesztésének vezetője, Boris Chmel az egyetlen olyan új főnök, aki jelenlegi munkája előtt egyetlen minisztérium sajtóosztályán sem tevékenykedett. Teljes mértékben azonban ő sem lóg ki a sorból, hiszen Boris Chmel az egykori kulturális miniszter, valamint az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, Rudolf Chmel fia, aki mellesleg a Most-Híd elnökségének tagja. (…)

 

Nagyon sok olyan újságíró, aki távozik a szakmából, de később szeretne visszatérni és politikai eseményeket kommentálni, a médián kívül is igyekszik megtartani a függetlenségét, és nem fogadja el a politikusok ajánlatait. Ha mégis sor kerül erre, akkor normális szerkesztőségekben már nem dolgozhatnak, nem írhatnak és nem is közölhetnek információkat arról a tárcáról, pártról, politikusokról amelyeknek dolgoztak. Legalábbis egy ideig biztosan nem. (…)

 

Rezník semmiféle függetlenségre nem törekszik. A hírszerzés igazgatását egyből a politikai színezetű emberekre bízta. Ezeknek az embereknek a kiválasztásával pedig világos jelzést közvetít arról, hogy milyen irányba is halad.

 

O médiách.com, Miroslava Kernová: Rezník sa na nič nehrá, spravodajstvo dal do rúk úradníkom vládnych strán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!