Nyáron az ismerőseimmel Kelet-Szlovákiába látogattam. Napközben megtekintettük a régi várakat, megcsodáltuk a természetet, esete pedig a szállásadóink panaszáradatát hallgatunk. Azon siránkoztak, hogy rosszak az utak, a kórházakból pedig hiányoznak az orvosok. Panaszkodtak, hogy nincs pénz, mert magas a munkanélküliség.

 

A romakérdés visszatérő téma volt. A társaságban magyarok és szlovákok is voltak, de amikor a romákról kezdtek el beszélni, akkor a vita abbamaradt. Mindegyik megegyezett abban, hogy a romákból rendkívül sok van, egyik sem dolgozik, és csupán a szociális juttatásokból élnek. Végül az egyik hazai kimondta az ítéletet: „A romák „használhatatlanok”.

 

A sok panasz után kicsit fellélegeztem, amikor elvittek az egyik új cég alapkövének letételéhez. Az ünnepi beszédből megtudtam, hogy a cég tulajdonosai belgák, a cég pedig egy ismert autógyárnak fog alkatrészeket gyártani, májustól pedig 500 alkalmazottja lesz.

 

 hirdetes_300x300  

Végre egy jó hír – mondtam a barátomnak. Ő azonban felvilágosított, hogy a probléma még csak most kezdődik, mivel otthon hiányzik a munkaerő, így a belgák kénytelenek román és bolgár munkásokat alkalmazni.

 

Hiszen egy csomó roma van itt. Májusig még van nyolc hónap, addig még átképezhetik őket – suttogtam a barátomnak. Rám nézett majd megkérdezte, hogy tényleg ilyen naiv vagyok-e, vagy csak játszom a naivitásomat. Értsd meg végre, hogy „használhatatlanok”.

 

Igen, már huszonöt éve ilyen naiv vagyok. Huszonöt évünk volt arra, hogy valamit csináljunk. Az elmúlt háromszáz (!) hónapban egy csomó új projekt született, de komolyabb változásra nem került sor. Mindig is úgy véltem, hogy pozitív diszkrimináció nélkül ezt a helyzetet nem lehet megoldani. Nem azt mondom, hogy az élet minden területén alkalmazni kell, de például az iskolában nagy szükség lenne rá.

 

(…)

 

Leginkább a romáktól undorodunk. Ötszáz éve velünk élnek, beszélik a nyelvünket, de ezalatt az ötszáz év alatt nem sokat tettünk értük. Ha lenne egy csöppnyi eszünk, akkor másképpen gondolkodnánk. Lehetséges, hogy ötven év múlva ők lesznek azok, akik a játékszabályokat diktálni fogják.

 

DenníkN, Hunčík Péter: Sú Rómovia nepoužiteľní?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!