(…)

 

Kažimír pénzügyminiszter nyilvánosságra hozta a 2018-as költségvetés javaslatát, amely optimistának tűnik. A hiány mindössze a GDP 0,83 százaléka lesz, az államadósság pedig a GDP 50 százaléka alá csökkenhet. Optikailag stimmel. A kormány tényleg csökkenti a költségvetési hiányt és az adósságot.

 

Játék az adóssággal

 

 hirdetes_810x300  

Valójában viszont az adósság így is emelkedik. Felejtsük el a játékot a százalékokkal és a GDP-aránnyal, nézzük meg a bruttó államadósság számait… ennek mértéke évről évre emelkedik és továbbra is emelkedni fog. 2020-ban az államadósság elérheti a 45,5 milliárd eurót. Vagyik Kažimír és Fico kormánya csak abból „él”, hogy Szlovákia gazdasága erősödik és ennek arányában enyhén csökken az adósság (százalékos) aránya. Valójában viszont az összege egyre magasabb.

 

Játék a költségvetési hiánnyal

 

A miniszter javaslata alapján csökken a költségvetési hiány. Igen, ez valóban így igaz. A probléma ott van, hogy a hiány a tervek és a kormány ígérete ellenére nő. Jövőre már nem kellene hiánynak lennie az állami költségvetésében – vagyis a kormány 2015-ös, ambiciózus tervei szerint.

 

A valóság azonban az, hogy a nullát minden évben tologatták és a jövő év hiánya jelentős lesz – 740 millió euró. A kiegyenlített költségvetést – amikor a kormány annyit költ, amennyit beszed – ismét elhalasztják.

 

Játék a nyilvánossággal

 

(…) A gazdaság bővül, az adó és járulékbevételek szintén emelkednek. A kormány azonban nem használja fel ezt a költségvetés rendbetételére, vagyis az államadósság jelentős csökkentésére a biztonságos, 40 százalékos határ alá (mint ahogy a jobboldali kormányok tették 2006-ig).

 

A Trend szerint ugyanakkor a kormánynak sokkal több pénze van, mint amennyire számított: konkrétan 1,4 milliárddal több. Ez az adó és járulékbevételekből származó többletbevétel. Ha ehhez hozzászámoljuk a hiány növekedését a tervezett nulláról 740 millióra, akkor a kormány két milliárddal többet költ el, mint kellene….

 

Végezetül: Kažimírt és Ficot csak a gazdasági növekedés tartja életben, hajtva a működő magánszektorral. Nem pedig a kormány szigorú pénzpolitikája. (…)

 

Aktuality.sk – Dag Daniš: Čo Ficova vláda zamlčala o rozpočte 2018

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!