A megőszült föld október hatodikán tizenhárom magyar honvédtiszt holttestét fogadta magába. Négyen golyó által lelték halálukat az aradi sáncárokban. Kilencen pedig – valamivel távolabb – a bitófán végezték. Csak három holttestet sikerült nagy titkon elszállítani. A többi tízet ott temették el, ahol végrehajtották az ítéletet.

A halotti csendet az aradi minoriták imádsága törte meg: „A hazában a hazáért elhunytak fölött
virrasszon a béke angyala”.

 

(…)

A megtorlók úgy hitték, hogy az élen járó katonák kivégzésével a bátorságot is kiirtják mindazokból, akik mögöttük harcoltak, bennük bíztak. Azt hitték, hogy a húsba csapódó lövedék és a megfeszülő kötél utáni, kínnal telített csönd örökre elfojtja a magyarok szabadságvágyát, és a megalázott katonák emléke méltatlanul elföldelt testükkel együtt a semmibe hull.

Ám éppen fordítva történt. A haza – veszteségei révén – megfogyatkozott, de minden érte hozott áldozattal csak még erősebb lett. A nemzet megőszült egy fájó pillanatra, de a lelke örökre márciusi ifjú maradt. A mártírok nem csupán gyászt hagytak ránk, hanem büszkeséget és hitet, hogy a haza több, mint néhány ünnepélyes pillanat, több, mint hősökre emlékezés egy hősök nélküli korban. A haza a velünk, bennünk és általunk tovább élő múlt és a jövő ígérete.

 hirdetes_300x300  

 

(…)

Lassan 170 esztendeje nincs az a külső hatalom vagy belső viszály, nincs az a megtorlás vagy az a feledékeny, felelőtlen kor, nincs az a diktatúra, és nincs az az egyébként mindent megkérdőjelező nemzedék, amely kitéphetné azt onnan. Mert olyan hősök táplálták a haza szeretetét, amilyen Kazinczy Lajos is volt.

 

Talán nem tartozik azok közé, akiket naponta emlegetünk. És nincs minden településen utca elnevezve róla. De itt, Széphalmon tudni, érezni lehet, hogy az ő példája is erősíti hazaszeretetünket, szabadság iránti vágyunkat, ragaszkodásunkat az otthonunkhoz.

 

Ahogy Vörösmarty Mihály írta:

„Emléke oltva van
A földbe, melyen élt,
Mélyen bocsátja be
Megáldott gyökerét.

S midőn magasra nőtt,
A fának sudarán
Ragyognak tettei
Arany gyümölcs gyanánt.”

 

keh.hu – Áder János köztársasági elnök emlékező beszéde a nemzeti gyásznap alkalmából Sátoraljaújhely-Széphalmon, Kazinczy Lajos honvédezredes szobránál 
kép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!