Farkas Iván: Nyitra megyei eredményeink és célkitűzéseink - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Szemle

Farkas Iván: Nyitra megyei eredményeink és célkitűzéseink

Amit a megyei önkormányzatról tudni kell

 

Hét részben, egy-egy megyei hatáskörre bontva szeretném az olvasó elé tárni a Magyar Közösség Pártja színeiben, Nyitra megyében elért eredményeinket és a következő, 5. választási időszakra szóló célkitűzéseinket, programunkat.
Nézzük, miről döntenek a választók november 4-én. Mivel gyakran visszatérő kritika, hogy a polgárok vajmi keveset tudnak a megyei hatáskörökről, kezdjük talán a megyei hatáskörökkel.

 

Az első megyei választás Szlovákiában 2001-ben zajlott. Hamarosan, 2017. novemberében befejeződik a 4. választási időszak. A november 4-én esedékes megyei választások az 5. választási időszakra szólnak, amely első és utolsó ízben lesz 5 éves időtartamú. Első ízben lesz egy körös a megyeelnök megválasztása.

 

SJE Nyílt nap

 

Megyei költségvetés

A megyei költségvetés legnagyobb fejezetét a szociális ágazat teszi ki, amely magába foglalja az intézményes szociális ellátás legnagyobb szeletét. Kisebb szelet jut az államigazgatásra, illetve a helyi önkormányzatokra. Megyei hatáskörben van az idősek otthona, a szociális szolgáltatások háza, az idősek elfekvője, a megelőzés és a tanácsadás. E területen számos civil társulásnak juttat támogatást a megyei önkormányzat és szakmai felügyeletüket is ellátja. Új terület a gyermekek krízishelyzetének megelőzése.

Egészségügy

Az egészségügy terén Nyitra megye három megyei kórház tulajdonosa, ám üzemeltetésüket arra szakosodott magántársaságok végzik. Két rendelőintézetben, Párkányban és újonnan Vágsellyén is a megye látja el az egészségügyi intézmények üzemeletetését.

 

Közlekedés

 

A közlekédés terén megyei tulajdonban és kezelésben vannak a II. és III. osztályú közutak. Megye finanszírozza a helyközi autóbuszjáratokon történő közérdekű, ingyenes utazást. A megye végzi saját területén a menetrendek összehangolását.

 

Oktatásügy

 

Az oktatásügyben megyei hatáskörben vannak a gimnáziumok, szakközépiskolák és a szaktanintézetek a hozzájuk tartozó kollégiumokkal és más intézményekkel együtt. Sajátos hatásköre is van a megyei önkormányztoknak: eldönti, hogy saját területén a különböző fenntartású középiskolák (megyei, magán és egyházi) hány első osztályt nyithatnak a tanulmányi évek kezdetén. Pálcát törhet tehát egyes középiskolák felett, másokat pedig megerősíthet, kiemelhet a sorból. A kultúra és közművelődés terén Nyitra megye hatáskörében van a komáromi Jókai Színház és két további színház Nyitrán. Hozzá tartoznak a múzeumok, képtárak, művelődési intézmények és a megyei könyvtárak.

 

Stratégiai fejlesztések

 

Ezeken kívül megyei hatáskörben van saját területe területrendezési tervének kidolgozása, vagyis stratégiai fejlesztésének maghatározása, a regionális fejlesztés, az idegenforgalom és a határon átnyúló kapcsolatok egy-egy szelete.

 

Farkas Iván, az MKP elnökjelöltje Nyitra megyében, a Párkányi körzet képviselőjelöltje

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket