28 évvel ezelőtt az emberek úgy döntöttek, hogy visszaveszik szabadságukat. Nem engedik meg, hogy valaki megmondja nekik, hova utazhatnak és hova nem, mire gondolhatnak és mire nem, járhatnak-e templomba vagy gyerekük csatlakozhat-e valamelyik valláshoz. Gyöngéden, de határozottan saját kezükbe vették a szabadságot.

 

Kiderült azonban, hogy a szabadság nagyon törékeny. El lehet lopni, vissza lehet vele élni. Sokan, akik Szlovákia jólétéért feleltek elkezdtek élősködni a közös tulajdonon, ellopni vállalatainkat, kirabolni erdőinket. A nyereséges birtokokat fokozatosan szétosztogatták az oligarchák, a fontos pozíciókba nem azért kerültek emberek mert rátermettek voltak, hanem azért, mert védték a párt és mások érdekeit. Az ország haldoklott, valahol tönkrement, sokakat elhagyott a remény.

 

A totalitarizmus alatt csak egy pártra szavazhattunk, nem létezett más alternatíva. Ez a kormány arról próbál minket meggyőzni, hogy most sem létezik más alternatíva. Pedig mindig létezik. A lopás alternatívája a becsületesség, a pártérdekek alternatívája az emberek szolgálata.

 

 hirdetes_300x300  

A rendszert csak forradalommal lehetett megváltoztatni. 89 novemberében ezt bársonyosan csinálták. A szabad társadalomban mindegyik választás során forradalmat lehet csinálni. Demokratikusan. Minden választás lehetőség a változásra. Az emberek szavazata az a csendes többség, amelytől a tisztességtelen politikusok a legjobban félnek. Ezt megmutatták a megyei választások is. Mi keményen akarunk dolgozni, hogy újra reményt adjunk az embereknek, hogy Szlovákia nem lesz többé szétlopott ország, hanem egy olyan állam lesz, amely működik és ahol a jog és az igazság mindenkire ugyanúgy vonatkozik.

 

kép és szöveg: Veronika Remišová Facebook-bejegyzése 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!