Miért nem akar beszélni a szlovák politikáról?

Az emberek mindössze 9 százalékát érdekli ma a politika. Az egyetlen lehetőség, hogy azt mondjuk, hála Istennek, adottak a feltételek és az emberek megtalálják megélhetésük módját. A második lehetőség intő jel, amikor az emberek nem várnak semmi pozitívat a politikától, kedvetlenek és közömbösek. A sikereseknek az első magyarázat működik, a sikerteleneknek és elégedetleneknek a második. Amikor az alapvető, fontos témák nincsenek jelen a médiában, elfordulnak tőlük. Túl sok politikai téma van, mert hasonlítanak a politizáláshoz. Az, hogy ki kivel, mikor veszekedett, már nem érdekli őket.

 

De a szepesi virslivel is foglalkozunk…

De ez sem komoly téma. A domináns témákból három van és ez érvényes Szlovákiában is. Az első a bizonytalanságok köre, amelyet a modern társadalomnak köszönhetünk és fontos, hogy meg tudjuk nevezni és ismerni őket. A második csomag a szociális-gazdasági helyzettel függ össze. A harmadik a munkahelyi és családi kapcsolatokkal.

 

 hirdetes_300x300  

 

Ön szerint mi a forrása azoknak a bizonytalanságognak, amikről beszélt?

A szegénységtől és munkanélküliségtől való félelem továbbra is jelen van. Ha a makrogazdaságban csökken a munkanélküliség, még nem jelenti azt, hogy a családnak nincs tapasztalata másféle munkanélküliséggel. Például a külföldi munkával. Vagy a munka miatt más régiókba való költözés és utazás által okozott nyomással. Ez gyakran növeli a feszültséget és a család széteséséhez vezethet. A munkaerő átirányításával oldjuk meg a munkanélküliséget, de nem gondolunk arra, hogyan hat ez a családi életre.

(…)

Hogyan kell az ön által említett szociális-gazdasági problémákat megnevezni úgy, hogy az emberek minél nagyobb részét érintse?

Szociális, regionális különbségek jöttek létre, melyek következménye a középosztály meggyengülése. Pedig ez a társadalom és politikai rendszer működésének alapja. A lakosság 20 százaléka keveset fizető munkát végez, további 20 százalék képzettségének nem megfelelő fizetést kap a munkáért és utazniuk kell, vagy csak alkalmi munkája van, ami bizonytalanságot eredményez.

(…)

Több egyetemen is adott elő, beleértve Oxfordot is. Találkozott valahol a kelet-európai megbélyegzéssel?

Európa nyugatra, közép-keletre való felosztása természetesen létezik. A különbség pedig nemcsak az élelmiszerek minőségében van, de az emberek vásárlóerejében is. Ez a reformista törekvések leállítása miatt van Szlovákiában. Belekezdtünk a szociális-piaci gazdaságra való átalakulásba, amely a versenyen alapszik. Összekötve az alacsony bevételű modellel, ami az első elengedhetetlen lépés volt. A második lépés a gazdaság és magasabb bérek felé kellett volna, hogy történjen.

(…)

Elégedett az Unió jelenlegi működésével?

Felróhatjuk neki, hogy mindig akkor kap észbe, amikor probléma van. De mi is ilyenek vagyunk, nem?

 

Vagyis az Unió nem jobb, mint mi magunk?

Nem tudom, de lehet arra kényszerít minket, hogy kicsit jobbak legyünk. Ha összehasonlítom például, hogy milyen szociális igazságügyünk volt a 90-es évek végén és milyen modell működik ma, akkor elmondhatjuk, hogy az Unió egyre jobbá tesz minket. Arra erőltet, hogy szolidárisabbak legyünk és ez nekünk nem tetszik. Görbe tükröt állít elénk a tolerancia mértékében, de ez sem tetszik nekünk. Vagyis igen, arra kényszerít minket, hogy jobbak legyünk és mi alkalmanként elég erősen ellenkezünk.

 

 

SME.sk – Iveta Radičová: Debata o jadre či jadierku nerieši to, čo nás skutočne čaká

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!