Szemle

Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa: Alattomos háború zajlik

Miért drágább az áruházakban kapható Csíki a többi sörnél? Milyen volt a Heineken és Csíki közötti háború, és mennyire tartják igazságosnak a kormány támogatását? Többek között ezekről is kérdezte a Mandiner.hu Lénárd Andrást, a Csíki tulajdonosát, aki az embercsempészet vádja kapcsán az általa közzétett videón túl nem nyilatkozik semmit.

 

(…)

 

Kezdjük az elején! Honnan jött a Csík ötlete? Pár éve nehezen hihettük volna, hogy egy kis székelyföldi vállalkozás a Heinekennel szállhat harcba, miközben a legnagyobb határon túli magyar tulajdonú üzemmé növi ki magát…

 

Pár év távlatából visszatekintve kettős inspirációt látok. Egyrészt érzékeltük a nemzetközi trendeket: Amerikában lezajlott egy sörforradalom, a fogyasztók ráébredtek, hogy a sör más is tud lenni, mint azok az ipari löttyök, amiket eddig itattak velük. Eljött az a pont, hogy a tengerentúlon kisipari sörből többet adtak el, mint a legnagyobb multiból, a Budweiserből. Továbbá a helyi véleményformálók is abba az irányba vitték el a Székelyföldön élőket, hogy helyi termékeket válasszanak a multik kínálata helyett. Eme élelmiszeripari trendek megtapasztalása mellett másrészt ott volt bennünk az a góbéság, hogy miért ne használnánk ki a lehetőséget, miért ne törjünk be a piacra egy sörrel?

 

Épp eladó volt Csíkszentsimonban a régi szeszgyár, amit a második bécsi döntés után építtetett a magyar állam, illetve tudtuk, hogy a Heineken sem védte le a Csíkban gyártott sörét. Így minden együtt állt ahhoz, hogy belevágjunk.

 

Gondolták volna akkor, hogy ez milyen lavinát indít el? A Heinekennel folytatott háború a magyarországi közvéleményt is foglalkoztatja, sőt erősen megosztja.

 

Székely vállalkozóként nap mint nap szembesültem azzal, hogy le akarják nyomni a fejünket, vagyis tisztában voltam vele, hogy nem lesz ez egyszerű kaland. (…) Már a kezdetek kezdetén megtapasztalhattuk, hogy minden erő ellenünk mozdul: a gyárnyitáskor a hatóságok hónapokat késlekedtek az engedélyekkel. Természetesen mi sem tétlenkedtünk addig, felmatricázott autókkal jártuk a városokat, hamar felkapták a fejüket az emberek.

 

A Csíkitől sosem álltak távol az unortodox piaci megoldások. Elég, ha az animált reklámokra gondolunk, vagy a Heineken-háború kommunikálására. Mi áll e stratégia mögött?

 

Ha mindent úgy csinálunk, ahogy az megszokott, sosem tűnünk ki. Az iparágban évtizedes rutinnal bíró multikkal kell versenyeznünk. Csak akkor van esélyünk velük szemben, ha atipikusan, mondhatjuk a székely észjárás szerint gondolkodunk, és elkötelezetten hiszünk abban, hogy amit csinálunk, az tényleg jó. A legfontosabb kártya a kezünkben pedig a minőség.

 

A boltokban járva mégis azt tapasztaljuk, hogy a Csíki Sör a kínálat egyik legdrágább terméke. Hogy lehet így versenyezni a konkurenciával?

 

Épp tegnap jártam magam is az egyik nagyáruházban, és láttam, hogy a mi sörünk a legdrágább a polcon. Ez azonban nemcsak amiatt van, mert mi a minőségből nem engedünk, és e téren nem kötünk semmilyen kompromisszumot. Ennek hátterében az a kartellezés is áll, amit a sörgyártók a nagy élelmiszerláncokkal karöltve folytatnak. Megegyeznek a raktározási feltételekben, polcokat foglalnak le, utólagos kedvezményeket adnak, dömpingáron adják a sört, külön szerződnek, de hasonló kondíciókkal, vagyis nincs igazi piaci verseny. Ebbe a közegbe érkezik meg a Csíki Sör, és azzal szembesülünk, hogy az áruház vagy eleve kizárja a forgalmazást, vagy felárazva teszi be a kínálatába…

 

(…)

 

A multik mellett a kézműves sörfőzdék sem szívlelik önöket, azt állítják, hogy a Csíki nem kézműves sör. Ebben pedig van igazság, ha a gyártókapacitást nézzük. Tegyünk rendet: kézműves-e a Csíki?

 

(…) A sörgyártásban Európában mennyiség alapján két kategória létezik: a nagyipari és kisüzemi sör. Mi egy kisüzemi sörfőzde vagyunk. Pont. Persze, ha valami attól kézműves, hogy a tulaj apósa hegeszti a tartályt, amit műanyag slaggal mosnak ki hetente kétszer, az más kérdés. Mi modern, amúgy magyar technológiával, három alapanyagból, hagyományosan készítünk sört, betartjuk a bajor sörtisztasági törvényt és nem pasztörizálunk. Ettől valljuk magunkat kézművesnek. (…)

 

Önök végül megegyeztek a Heinekennel. Lezárult a háború?

 

Ez és a Csíkivel szembeni, multiktól érkező támadások egy olyan küzdelmet jelentenek, amelynek vannak látványos és alantas szakaszai. Jelenleg színfalak mögötti, alattomos háború zajlik ellenünk. Havi szinten húsz-harminc vendéglátóhelyet veszítünk el a multik Csíki Sört tiltó akciói miatt (…).

 

 (…)

 

Hogyan tovább 2018-ban?

 

Nagy célunk a vendéglátó helyekre is bekerülni, illetve a multik polcain normális áron jelen lenni, ugyanis a fogyasztók 70 százaléka innen szerzi be a terméket. 2018-ban különleges sörökkel is kijövünk, ilyen lesz az áfonyasör, amelyben áfonyapépet keverünk Tiltott Csíki Sörrel. (…) Jelenleg napi 10 ezer üzleti partnert szolgálunk ki. A portfóliónkat szeretnénk bővíteni, amelynek egyik eszköze egy új krumplifeldolgozó üzem lesz. Így a Csíki sör mellé csíki csipszet is lehet majd társítani. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy akár több ezer székely gazdától vásárolunk majd pityókát, aminek pedig rendkívüli munkahelyteremtő hatása lesz. Ezért is szeretnénk mielőbb megvalósítani.

 

Mandiner.hu, Alattomos háború zajlik a Csíki Sör tulajdonosa szerint

Nyitókép: Dávid Botond

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket