Saját elmondása szerint politikai visszatérését már nem tervezi a kora miatt, 72 éves. Ez viszont a politikusoknál nem jelent hátrányt. Csehországban nemrég 73 éves korában államfőnek választották Miloš Zemant. Tényleg a kor az oka, vagy más van a háttérben?

 

A kor, ami miatt otthagytam a politikát, az elmúlt 25 évet, a reális idealizmusból való kiábrándulás időszakát jelenti. Csalódásom oka, hogy az összes disznóság és tisztességtelenség, mely az ún. konszolidáció, tehát Husák alatt a társadalomban összegyűlt, a politikai rendszer megváltozása után szabadon előtörhetett. A kommunizmus alatt a hatalom nem tudott legyőzni, még ha börtönbe is vetettek, de a demokráciában ugyanazoktól vereséget szenvedtem.

 

Ez szomorú megállítás. Akkor másként kérdezem. Valaha azt mondta, hogy politika nélkül nem bírta volna ki, így saját maga is politikus lett. Ma már kibírja nélküle…?

 

 hirdetes_810x300  

Igen, ez így van, komolyan is gondoltam. Csakhogy a politikát akkoriban a közösség, társadalom iránti szolgálatként fogtam fel, és nem mint az egymással szembeni harcot a pénz érdekében…

 

Nyugdíjasként már nem hiányzik Önnek a politika?

 

Az, amit ma politikának neveznek, nem hiányzik.

 

Megismerik még az emberek az utcán? Milyen reakciókkal találkozik?

 

Néha észreveszem, hogy felismernek. A reakciók változók. Van, aki az orra alatt morog valamit, hogy itt van ez a f.sz magyar. Akik meg másként gondolják, kezet nyújtanak nekem, elbeszélgetünk.

 

Még tagja az MKP-nak?

 

Nem volt okom kilépni.

 

Mennyire elégedett a jelenlegi pártelnök és Országos Elnökség vezetésével?

 

Nem ismerem a munkakörét, még ha van is elképzelésem arról, hogy mit kellene csinálni…

 

És a Most-Híd? Mit szül Bugárhoz, akivel nincs jó kapcsolatban?

 

Nem tulajdonítok több figyelmet ennek a gazdasági-karrierista alapú tömörülésnek, mint a többi politikai csoportnak. Még akkor sem, ha jobban ismerem őket, mint a többit és tudom, hogy remek emberek is vannak közöttük.

 

Ha egy ilyen koalíció kormányfője lennék, melynek Bugár is a tagja, egyetlen nyugodt éjszakám sem lenne. Amióta ismerem őt, soha nem a saját elképzelései, céljai, ideáljai irányították. Mindig mások irányították.

 

(…)

 

Mivel foglalkozik most? Mi az, ami leköti?

 

Azzal foglalkozom, ami valóban érdekel és korábban is érdekelt. Ez a politológia, a társadalmi-stratégiai tanulmányok. Konferenciákon adok elő. Évekig egyetemi oktató voltam, docenssé neveztek ki. Szakmai folyóiratokban publikálok.

 

Mi az, ami idén már meglepte?

 

A szlovákiai közéletben kevés ilyen dolog van, de tavaly decemberben volt egy meglepő élményem, amikor belelapoztam a .týždeň hetilapba és láttam, hogy Bugárt 2017 antiszemélyiségévé választották. Valójában az lepett meg, ahogyan ezt megindokolták. Ha megengedi, idézem:

 

 „ …Nem azért, mert rosszabb lenne, mint Robert Kaliňák (aki 2016-ban nyerte el ugyanezt a címet) vagy Robert Fico, akit 2015-ben díjaztak ezzel), hanem amiatt, hogy hallgatásával és aktív támogatásával továbbra is segíti őket az ország szétrablásában és az igazságügy szétbomlasztásában. De mindez még nem csinál annyira ellenszenves személyt Bugárból, mint amilyen Kaliňák, Fico vagy Danko. A releváns kritériumok többsége alapján ugyanis Bugár nem olyan, mint a többi. Egy kritérium alapján azonban rosszabb mindegyiküknél. Nekik (Fico, Danko és Kaliňák – szerk. megj.) legalább van egyfajta tolvaj becsületük, ezért kölcsönösen tisztelik egymást. Bugárt azonban nem becsülik. Ő az egyetlen, aki egy másik világból származik, egy olyan világból, amelyet elhagyott és elárult. Az árulás pedig a bűnösök között is bűntettnek számít.“

 

Parlamentné listyMiklós Duray: To, čo teraz nazývajú politikou, mi nechýba, priznal otvorene Duray. A neodpustil si ani štipľavé poznámky o zrade bugárovcov

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.