Több tízezer embert háborított fel a kormányban lezajló színészcserés színházi előadás. Jogosan. Ficon és Bugáron kívül azonban van itt egy másik „vezető“ is, aki szintén felelős a megoldatlan és fokozott feszültségért – Andrej Kiska államfő.

 

Andrej Kiska nem élt a felkínált lehetőséggel, és nem szabott saját politikai vagy személyes feltételeket Fico számára. Ehelyett mit csinált? Kapitulált, és egyetlen megjegyzés nélkül jóváhagyta a koalíciós vezetők egyezségét.

 

Nagy hiba volt.

 

 hirdetes_810x300  

Államfői offenzíva

 

Andrej Kiska államfő két héttel ezelőtt kissé meggondolatlanul, de annál erélyesebben „államfői offenzívát“ hirdetett. Akkor azt mondta, hogy vagy jelentős kormányrekonstrukciót akar, ami a feszültség lecsillapításához és a bizalom megújításához vezet, vagy előrehozott választásokat.

 

Sem az egyiket, sem a másikat nem érte el. A „feszültség lecsillapítása“ úgy néz ki, hogy rekordmennyiségű ember vonult ki a tüntetésekre. Zsolnán felgyújtották a Smer székházát, Bugárnak pedig megerősített rendőri védelemre van szüksége…

 

(…)

 

Fico utolsó próbálkozása

 

Fico Smerje azonban előállt egy harmadik lehetőséggel. Viszonylag kétségbeesetten, de a kormányrekonstrukció mellett döntöttek, melynek köszönhetően Fico és Kaliňák helyettesekkel ugyan, de éppen úgy a helyén marad, a kormánykoalíció pedig változások nélkül folytathatja tevékenységét.

 

(…)

 

Andrej Kiska államfő pedig fenntartások nélkül elfogadta Fico tervét. (…) Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az államfőnek el kellett volna játszania annak a hatalmaskodónak a szerepét, aki a parlamentet vagy a parlamenti többséget ignorálja, hiszen abban a pillanatban mindez Fico kezében volt.

 

Kiskának azonban megvolt a joga arra, sőt bizonyos értelemben a kötelessége lett volna, hogy saját feltételeket szabjon Ficonak. Nyilvánosan. Ha nem is politikai, de legalább személyi feltételeket. Olyan feltételeket kellett volna adnia, mint amilyenekről két héttel ezelőtt beszélt: hogy az esetleges kormányrekonstrukciónak úgy kell kinéznie, hogy az megújítsa az emberek bizalmát és csökkentse a társadalomban uralkodó feszütlséget.

 

(…)

 

Ha már az államfő ezt az egészet elkezdte és megvoltak a saját követelései – még ha szimbolikusan is – , akkor a végsőkig ki kellett volna tartania mellettük. Ha nem akarózott neki ez az egész, vagy nem érezte magát erősnek mindehhez, akkor nem kellett volna a jelentős változásokért indított „államfői offenzívával“ előhozakodnia. A dolgokat pedig Fico és Bugár megoldotta volna egymás között (ahogy meg is oldották).

 

Kiska mindezzel csupán egy dolgot ért el. Tűzzel a hangjában a „bizalom megújításáért“ mozgósította a nyilvánosságot, majd ahelyett, hogy aktivizálta volna magát és saját feltételeket szabott volna, eltűnt a színről. A tereken tüntető emberek tízezreit pedig magár hagyta.

 

Aktuality.skKomentár Daga Daniša: Kiska premárnil príležitosť konať

Nyitókép: TASR

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!