Tomáš Drucker krízismenedzser félidőben az egyik miniszteri székből a másikba ült át, hogy helyettesítse az eddig érinthetetlennek tűnő Robert Kaliňákot. Annak ellenére, hogy nagy nyomás éri a nyilvánosság részéről Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány leváltása miatt, Drucker egyelőre tartózkodó álláspontot képvisel az ügyben.

 

A múltban volt egy magán IT cége, a Szlovák Postát, valamint az egészségügyi minisztériumot is igazgatta. Most a belügyminisztérium élére került. Tényleg képes bárminek a minisztere lenni?

 

Nem tudom. Lehet, hogy nem.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek ellenére elfogadta ezt az ajánlatot?

 

Azért fogadtam el, mert az információim szerint sem a koalíciós tárgyaláson, sem a kijelölt miniszterelnök, Peter Pellegrini és Andrej Kiska államfő találkozóján nem tudtak semmilyen más névben megegyezni. Készséggel próbáltam stabilizálni a helyzetet ahhoz, hogy továbbra is megtartsuk az alkotmányos-demokratikus rendszert. Ha már közszereplőként tevékenykedem, akkor ez hozzátartozik a feladataimhoz.

 

Nem érzem úgy, hogy belügyi szakértő lennék, de az egészségügyi tárcához sem egészségügyi szakemberként érkeztem, hanem úgy, mint vezető. Egyelőre nem szeretnék jelentő változásokat véghezvinni a belügyminisztériumban. Én inkább azon fogok igyekezni, hogy meggyőzzem a nyilvánosságot afelől, hogy higgyenek ennek az egész rendszernek a működésében.

 

Nagyon rövid időn belül megmutatkozhat, hogy egyáltalán nem tudom csinálni ezt az egészet, és nincs rá tehetségem. Én ebben az esetben képes lennék arra, hogy ebből az egészből valamilyen következtetéseket vonjak le. (…)

 

(…)

 

Beismerte, hogy nem belügyi szakember. Akkor ezt azt jelenti, hogy olyan embereket fog magával vinni a tárcához, akik ismerik a helyzetet és segítenek Önnek?

 

Az egészségügyi tárcához sem vittem magammal olyan embereket, akik segítségemre lettek volna. Három nap alatt 22 találkozón vettem részt, ahol különöző emberekkel beszélgettem. Nehéz dolog ez, hiszen az ember könnyen befolyásolhatóvá válhat.

 

A főügyész úr támogatására támaszkodom. A rendőrség kulcsfontosságú tagjaival, valamint azokkal a személyekkel is tárgyalni fogok, akik bejelentkeznek hozzám. Szükségem van arra, hogy a lehető leggyorsabban kialakítsam a saját véleményemet az egész belügy működésével kapcsolatban.

 

(…)

 

Ami az országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpar visszahívására irányuló követeléseket illeti, döntött már az ügyben?

 

Az itt a kérdés, hogy várjak a törvénymódosításra (a rendőrfőnök kiválasztásra és kinevezésére vonatkozó új törvénymódosítás – szerk. megj.), vagy azonnal cselekedjek. Én állok elébe a felelősségre vonásnak, de senki sem várhatja el tőlem azt, hogy még el sem foglalom a hivatalomat, és máris bejelentéseket teszek.

 

Ha vissza is hívom az országos rendőrfőkapitányt az azt jelenti, hogy az új törvény érvénybe léptéig egy újat kellene kineveznem. Én pedig egyelőre nem ismerek senkit, akit ezzel a feladattal meg tudnék bízni. Nem nyúlhatok bele a kalapba, és nem húzhatom ki meggondolatlanul valakinek a nevét. Akkor néhány hónapra egy olyan rendőrfőnökünk lenne, akiben tízszer jobban kételkednének az emberek, mint a mostaniban.

 

Ezért is kértem párt napot, hogy elbeszélgessek a rendőrfőnökkel és a többi emberrel ahhoz, hogy képet alkothassak a jelenlegi helyzetről.

 

Ebből világosan kiderül, hogy nincs olyan embere, akit Tibor Gašpar visszahívása után rögtön az országos rendőrfőkapitányi posztba tudna ültetni.

 

Biztos, hogy lenne ilyen ember. Rövid időn belül fogok tudni nyilatkozni azokról a személyekről, akikről úgy fogom gondolni, hogy érdemes lenne őket kinevezni. Hozzám azt a kérést intézték, hogy Tibor Gašparnak mennie kell, de nekem önként kell döntenem, nem pedig a nyomás hatására.

 

(…)

 

Ön szerint Tibor Gašpar helyesen járt el Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságának ügyében? Az emberek a kezdeti sajtótájékoztatókat vetik a szemére, a tüntetéseken pedig a távozását kérik.

 

Nem vagyok a szóvivője, hogy helyette beszéljek. Azt vetették a szemére, hogy olyan információkat közölt, amelyek hamisnak bizonyultak. Én is éreztem, hogy ezért a tettéért nagy szemrehányást kapott. Annak ellenére, hogy ezek az információk nem voltak fontosak, Gašpar mégis nagy bizalmatlanságot keltett az emberekben.

 

Ön szerint a rendőrség politikai befolyás alatt áll?

 

Ezt sosem mondanám.

 

(…)

 

Hogyan szeretné biztosítani ennek az esetnek a független és objektív kivizsgálását?

 

Tudjuk, hogy a törvény világosan kimondja, hogy bele lehet, vagy nem lehet beavatkozni a kivizsgálásba. Én ezt az egészet nem akarok azon a szinten hagyni, hogy „senki sem avatkozhat bele a vizsgálatba“.

 

Hipotetikusan sor kerülhet törvénytelen beavatkozásra, de ebben az esetben ki kell használni a miniszter tekintélyét és azt kell mondani, hogy „tisztelt rendőrségi tagok, elsősorban tisztelt nyomozók, ne engedjenek a nyomásnak. Felszólítom magukat erre, s akár egy anonim rendszert is kialakíthatunk az esetleges kezdeményezések kivizsgálására.

 

De ha nincs bejelentő, akkor nem tudom, hogyan büntetnénk mindezt. Egy olyan rendszert kell kialakítanunk, amiben hisznek, és úgy érzik, hogy értelme van jelentkezni. Hinni akarok benne, hogy ebben a rendszerben az emberek többsége igenis tisztességes.

 

Tehát nem fél attól, hogy a rendőrségen belül működik egy olyan polip, amelyik bármelyik miniszterrel képes megbirkózni?

 

Nem tudom. Lehet, hogy valaki valamit súg majd nekem, de akkor ellenőriztetni fogom. Én tudatosítom, hogy azoknak az embereknek, akik ebben a rendszerben mozognak, több információjuk van. Ez az én hátrányom. De azt biztosan megígérhetem, hogy 100 százalékosan ezzel a problémával fogok foglalkozni, még a szabadidőmben is.

 

(…)

 

Aktuality.skNový minister vnútra Tomáš Drucker: Ak zlyhám, odídem

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!