Úgy tűnik, mintha Peter Pellegrini kormányfői kinevezése megnyugtatná a helyzetet. Csakhogy a kormánykoalíció egyes tagjainak kijelentései komoly nyugtalanságra adnak okot.

 

(…)

 

Gál Gábor újonnan kinevezett igazságügyi miniszter Ľubomír Galko kérdésére a közrádió szombati műsorában, hogy meg van-e győződve arról, hogy valóban kivizsgálják a maffia és a Kormányhivatal minden egyes kapcsolatát, így reagált:

 

 hirdetes_810x300  

„De hiszen a maffia a parlamentben van. Az ellenzék soraiban.“

 

Andrej Danko, az SNS elnöke saját mondanivalójának pátoszt és teatralitást is kölcsönzött, amikor szólt a Sme rodina képviselőjének, Petra Krištúfkovának a már régóta ismert múltjáról:

 

„Sokkolva vagyok. Megtudtam, hogy Krištúfková a gyilkos Diničcsel alkotott közös családot, aki gyilkolta itt az embereket, aztán Havašival élt, akit lelőttek.“

 

És folytathatnánk újabb és újabb idézetekkel. Így alakult ki az a kép, hogy kapcsolatban lenni valakivel, akit a maffia tagjának tartanak, a szlovákiai politikusok számára teljesen természetes dolog. Ezért Ján Kuciak olasz maffiáról szóló cikkei sem olyan nyugtalanítóak, ahogy az első látásra tűnhet, pedig a menyasszonyával együtt az életükkel fizettek értük.

(…)

 

A kormányoldal érvrendszere az ellenzéki politikusokkal való konfrontációk során egyszerű szabályt követ: lehet, hogy hibáztunk, de az ellenzék is hibázik, és ugyanazokat a hibákat követi el.

 

És még ha ez ilyen formában nem is igaz, mi majd úgy tálaljuk, hogy annak tűnjön. És még ha összehasonlíthatatlan dolgokat hasonlítunk is össze, minden erőnkkel azon leszünk, hogy úgy tűnjön, nincs különbség a két oldal hibái között.

 

A nagy vita közepette pedig elfelejtődik, hogy itt lenne az ideje végre kibogozni a szálakat, mégpedig egyiket a másik után, és felderíteni a maffia csápjait, a korrupciós ügyeket, átveréseket.

 

A politikai ellenfelek érvelése, hogy hiszena másik oldal is kapcsolatban volt vagy van a maffiával, és hogy rossz rendőrségi vizsgálatok már korábban is voltak, teljesen abszurdak.

 

Mert nem az igazság felderítését szolgálják, épp ellenkezőleg, annak elkendőzését. Még a kiderítésük előtt próbálják megmagyarázni és szőnyeg alá söpörni őket. Pontosan ez az az érvrendszer, mely fekete lyukba taszítja Szlovákiát, és nem csak közép-európai szinten.

 

aktuality.skĽuba Lesná: Únik Slovenska do čiernej diery

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!