A Pátria Rádió Iskolatáska c. műsorában (2018. május 13.) hosszabb beszélgetés hangzott el a nemzetiségi oktatásért felelős főosztály (szekció) vezérigazgatójával (a műsorvezető helyettes államtitkárként (?) jelölte a tisztségét). Ebből egyrészt kiderült, hogy az oktatási tárca az elmúlt hónapokban szinte valamennyi, a közoktatást érintő törvényt „megnyitotta” és mély változtatásokat kíván bevezetni. (Talán a legradikálisabb változások a pedagógusokról szóló 317/2009 sz. törvényben készülnek, amely – egyebek mellett – a továbbképzéseket és a kreditrendszert szabályozza.)

 

Ugyancsak zajlik a „Tanuló Szlovákia” c. hosszútávú stratégiai tervezet véglegesítése is. Helyettes államtitkár / vezérigazgató asszony elmondta, hogy a jogszabályalkotás menetét és gyorsaságát befolyásolja, hogy a tárca az elképzeléseit folyamatosan egyezteti a szakmai szervezetekkel és a szakszervezettel (több találkozóra került sor a tárca magasrangú vezetői és a szervezetek képviselői részvételével), ez pedig időveszteséggel jár.

 

A szakmai szervezetekkel lefolyt egyeztetések kapcsán jutott eszembe, hogy képviselte-e valaki a magyar pedagógusokat ezeken a találkozókon? Kérdésemre az SZMPSZ megbízott elnöke és irodavezetője tájékoztattak, hogy szövetségünk az idei évben egyetlen törvénytervezet vagy stratégiai dokumentum megtárgyalására sem kapott meghívást (sőt, még írásos véleményezésre sem kapták meg az anyagokat) – e megbeszéléseken a 3000 magyar pedagógust képviselő szakmai szervezet véleményére – úgy néz ki – az illetékesek nem voltak kíváncsiak…

 

 hirdetes_810x300  

Jómagam ezt azzal tudom kiegészíteni, hogy a miniszter nemzetiségi oktatásért felelős tanácsa (Rada ministra pre národnostné školstvo) tagjaként sem kaptam semmilyen munkaanyagokat, tájékoztatást – annak ellenére, hogy ilyen mélységű és horderejű változások vannak előkészületben, „természetesen” a tanácsot nem hívták össze, nem kérték ki a nemzetiségek képviselőinek a véleményét.

 

Azt gondolom, jogosan vetődhet fel a kérdés: az oktatás ügyét az elkövetkező évtizedre meghatározó jogszabályok és koncepciók megvitatásából miért hagyta ki a tárca a magyar pedagógusok képviseletét? S mindezt akkor, amikor a nemzetiségi oktatás ügye a tárcán belül immár „vezérigazgatósági” magasságra került?! Netán az SZMPSZ helyett más (magyar) csoportosulás véleményét kéri ki a tárca vezetése? Köszönettel veszem a fentiekről megalapozott információkkal rendelkező kollégák, szakemberek visszajelzéseit.

 

Fodor Attila: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!