A filippínói Oliver Burias (42) Ausztriában él, de szlovák felesége van. Négy évig élt Szlovákiában, de a mai napig gyakran jár Pozsonyba. Személyesen ismerte Henry Acordát, sőt a szüleivel is találkozott, mikor megérkeztek Szlovákiába. Sajnos, már nem láthatták élve a fiukat, Henry pár órával az érkezésük előtt hunyt el.

 

Ön szerint Henry halála összefüggésbe hozható a rasszizmussal? A rendőrség eddig csak gyilkossággal vádolta meg a tettest.

 

Inkább úgy mondanám, hogy az egész tragédia különböző tényezők keveréke volt. Elsősorban Henry rosszkor volt rossz helyen. Két nő volt ott: egy filippínói és egy lengyel. Lehetséges, hogy az a férfi (Juraj Hossu, a támadó – szerk. megj.) flörtölni akart a lányokkal, akiknek a terhükre volt. A lányok elutasíthatták, Henry pedig azt mondhatta neki, hogy hagyja őket békén, erre a férfi megverte Henryt. A Facebook-profilján látni lehet, hogy kb. háromszor akkora volt, mint Henry.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik kollégám szerint, ha Henry nem filippínói lett volna, akkor a támadó nem ment volna ilyen messzire. Úgy vélem, hogy a támadásban ott lappangott a rasszizmus is. Ha helyesek az információim, akkor a támadó még akkor is rugdosta a fejét, amikor már a földön feküdt. A halál okát ezek a rúgások okozták. A főrévi kórházban már a halála előtt azt mondták az orvosok, hogy nem fogja túlélni, de tiszteletből ezt nem mondtuk el a családjának.

 

Milyen ember volt Henry?

 

Nagyon pozitív volt és kedves. Mindig vicceket mesélt, nagyon jókedvű srác volt. Amikor a problémáimról beszéltem neki, ő mindig azt mondta, hogy azok nem is olyan szörnyűek. Mindig más szemszögből tekintett a problémákra, és el kellett ismernem, hogy általában igaza is volt. Egyfolytában mosolygott és rendkívül segítőkész volt. Nagyon sokat tett a filippínói közösségért. Ha valakinek segítségre volt szüksége, a nap 24 órájában rendelkezésre állt. A halála nagy veszteség az egész közösség számára. Nagy keresztény volt, aki rendszeresen járt templomba.

 

(…)

 

Amikor Szlovákiába jött, akkor gondolt arra, hogy az ország veszélyes lehet az idegenek számára?

 

Különböző országokban éltem: Svájcban, Németországban, de rájöttem, hogy a rasszizmus Szlovákiában a legrosszabb. Ebben az országban ezt nyíltan a tudtodra adják. Jómagam is elgondolkodtam azon, hogy miért van ez így. Személy szerint én is több, rasszizmussal kapcsolatos esetet éltem át Pozsonyban.

 

Mesélne erről bővebben?

 

A probléma főként akkor jelentkezik, ha valaki elmegy egy klubba. Egyszer elmentem diszkóba, mert nagyon szeretek táncolni. Három szlovák nő társaságában voltam, amikor a kidobó fiú szlovákul azt mondta a lányoknak, hogy ők bemehetnek, de azt a kínait nem engedi be. Én szlovákul megmondtam neki, hogy nem vagyok kínai, német útlevelem van és a Fülöp-szigetekről származom. Az eset után inkább odébbálltunk.

 

A másik incidensem egy berendeléssel kapcsolatos. Időpontot kértem az orvosnál, hogy ne kelljen várakoznom. Az emberek a váróteremben rögtön arról beszéltek, hogy miért előzi meg őket az az ázsiai. Hasonlóképpen érzi magát a feleségem is, amikor egyes emberek azt kérdezik tőle, hogy miért van együtt ezzel a migránssal.

 

Ön szerint ez meg fog változni?

 

Tizenhat évvel ezelőtt érkeztem először Szlovákiába, és négy évig éltem itt. Jelenleg Ausztriában élek, de hetente járok Pozsonyba. Látom, hogy Szlovákia egyre rasszistább lett, ami bánt engem. Amikor olyan emberekkel beszélek, akik külföldön éltek, majd visszatértek az országba, azt kérdezik, hogy mi történt itt. Mi történt az országommal, már nem is akarok itt maradni. Tudják, hogy más országokban milyen az életstílus, az ittenitől pedig megrettennek. Az egyes szlovák emberektől nemcsak félnek, de szégyellik is őket. Az egyik barátom mindig azt mondja: a szlovákoknak először a magyarokkal volt problémájuk, utána a csehekkel, most pedig a bevándorlókkal. Én is bevándorló vagyok, de nekem sem mindig tetszik az, amit más bevándorlók csinálnak.

 

(…)

 

Denník NKamarát zabitého Henryho z Filipín: Najhorší rasizmus som zažil na Slovensku

Nyitókép: GoFundMe.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!