Michal Kováč óta államfőtől még nem hallottunk ilyen kemény beszédet Szlovákia állapotáról. Természetesen Andrej Kiska a Smer kormányát az elmúlt években sem kímélte, de most aztán a múltbéli aggályait is levetkőzte.

 

Egymás közt szólva kijelenthetjük, hogy Kiska az elejétől a végéig a Smert becsmérelte, konkrétan Robert Ficót és Robert Kaliňákot. A beszédét Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságára alapozta, ami teret biztosított neki arra, hogy áttérjen arra a biztonsági rendszerre és társadalmi légkörre, amit Kaliňák Ficóval együtt épített ki az országban.

 

A beszédét teljes erőbedobással kezdte, de még ezt is sikerült fokoznia amikor említést tett arról, hogy a nyomozó szervek csődöt mondtak, a rendőrfőkapitány pedig hazudott (!). Mindemellett felszólította (!!) a belügyminiszter asszonyt arra, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a nyomozásról készült kiértékelést. Kiska ezután még bátorkodott Fico sírján is táncolni, amikor megemlítette, hogy a Kormányhivatalból nem a „hüllő zsidók“ űzték el, hanem a normális, felháborodott emberek.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Azon is érdemes lenne elgondolkodnunk, hogy az ilyen masszív szóbeli támadás nem lesz-e kontraproduktív hatással, hiszen még jó ideig ezzel a kormánnyal kell élnünk, s elképzelhető, hogy ezután a kritika után még elszántabban fog ragaszkodni a saját igazához.

 

Emberileg azonban egyet lehet érteni az államfővel. Négy évet húzott le Ficóval, mindent megpróbált, és mindig minden ugyanúgy végződött: egy újabb szembenállással. A Smer elnöke szinte már programszerűen futja ezeket a köröket, így addig, amíg mindketten benne lesznek a politikában, Fico ezt biztosan nem fogja abbahagyni. Egyébként is, látta már valaha valaki, hogy Fico a rendszeresen elhangzó kritikák után befejezte volna kártékony tevékenységét? Nos, vegyünk egy adag pattogatott kukoricát, üljünk le, és várjuk Fico ellentámadását.

 

Sme.sk, Peter Tkačenko: Taký ostrý Kiska ešte nebol

Nyitókép: Sme/Jozef Jakubčo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!