(…)

Igor Matovič: Ma úgy néz ki, hogy az államfőválasztás a parlamenti választások előfordulója lesz. Attól tartok, hogy a jelenlegi kormánykoalíció jövő júniusra megszavazza az előrehozott parlamenti választásokat, hogy kisakkozza Kiskát. Mert Kiska június vagy július végéig még a hivatalában lesz, még ha az államfőválasztás második fordulóját valamikor áprilisban is tartják.

 

Az, hogy Bugár indul, hogy Krajniak indul, hogy Kotleba indul, hogy lényegében a pártok elnökei és alelnökei jelöltetik magukat, így lényegében parlamenti választási kampány lesz, két hónapra rá pedig jöhetnek az előrehozott parlamenti választások. Azt gondolom, hogy ez a megbeszélt forgatókönyv.

 

Braňo Závodský: Ez az információ a jövő júniusi előrehozott választásokról honnan származik?

 hirdetes_300x300  

 

Igor Matovič: Ugyanolyan megbízható információ, mint amikor januárban azt mondtam, hogy Bugár Béla jelöltetni fogja magát. És amikor mindezt az MKP környezetében elmondtam, csak fogták a fejüket, hogy ez lehetetlen, kizárt. Úgyhogy általában elég jó információim vannak.

 

Braňo Závodský: Rendben. Azt mondja tehát, hogy úgy néz ki, hogy jövő júniusban előrehozott választások lehetnek. És ki készíti elő őket, hiszen a parlamentben 90 szavazatra van szükség hozzá, vagy petícióban 350 ezer ember követelheti, és akkor népszavazást kell kiírni róla.

 

Igor Matovič: Ahogy legalábbis én tudom, Danko Bugárral valamiféle lázadást készítenek elő a jelenlegi rendszer ellen…

 

Braňo Závodský: Kiskával szemben?

 

Igor Matovič: Nem, nem. Az egész Smer ellen. Ha jól tudom, valamikor jövő év elejére, vagy az államfőválasztás idejére időzítve…

 

Braňo Závodský: Danko és Bugár a Smer rendszere ellen?

 

Igor Matovič: Danko Bugárral, mégpedig úgy, hogy azt mondják, hogy ezt már nem, ezt ők már nem fogják elfogadni. Elég érdekesen alakulhat minden, ha ezek ketten végül azt mondják, hogy előrehozott választásokat akarnak, az ellenzéknek pedig ugyanez kötelező kör…

 

Mondhatjuk, hogy reális forgatókönyv, hogy ez a páros ilyen puccsot hajt végre a kormánykoalícióban. A cél az lesz, hogy Bugár ismét összegyűjtse a szavazóit, hogy megmutassa, hogy igazságos, hogy képes az asztalra csapni, és újra bejusson a parlamentbe, és sorozatban harmadszor is eláruljon bennünket.

 

Braňo Závodský: Más szóval úgy látja, hogy az államfőjelöltsége is csak arra szolgál, hogy a pártját segítse, hogy az esetleges előrehozott parlamenti választásokon becsússzon a parlamentbe? Sokkal inkább ez motiválja, mint az elnökválasztás sikere?

 

Igor Matovič: Bugár a politikában soha az életben nem tett semmit a közérdekért, csak saját magáért és a pártjáért. Pedig a legrégebb óta van a politikában az összes politikus közül.

 

Braňo Závodský: Ez az ön véleménye, rendben van…

 

Igor Matovič: Nem, ez többek között Milan Kňažko véleménye, aki közeli embere volt. Ezt gondolják a kommentátorok is, akik már ugyanezt leírták. Azt gondolom, hogy ez legitim álláspont és a valóságból indul ki.

(…)

Igor Matovič: Saját államfőjelöltünkkel kapcsolatban mi kivárunk, szeretnénk átgondolni és okosan dönteni, mert ma reális veszély, hogy ennyi jelöltnél, főleg ellenzéki körökből, ráadásul, ha még Danko is úgy dönt, hogy elindul, és ha Kaliňák is beáldozza magát a Smer számára, akkor előfordulhat, hogy a második körbe Kaliňák és Danko, vagy Kaliňák és Bugár kerülhet.

 

(…)

 

Rádio Expres: Braňo Závodský naživo

Nyitókép: reprofoto (a műsor youtube felvétele)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!