Gazdák, Dél-Szlovákia, éléskamra, valódi szlovák-magyar összefogás, felvidéki magyarság! A mai napon ezek nem csak kulcsfogalmak Pozsonyban, hanem fontos tényezők, szempontok, egymásba kapcsolódó fogalmak, alakító erők! Nem kell még csak mezőgazdásznak sem lennünk, hogy lássuk, mi folyik Szlovákiában a gazdák körül. Elég, ha nyitott szemmel járunk közöttük.

 

Csallóközi lakosként, közszereplőként, benne élve ebben a miliőben látom és érzem, hogy mi folyik itt. Szerencsére olyan alakító erők (mint pl. az Élő Vidék Gazda Platform) indultak el hajnalban Pozsonyba, amelyek megváltoztathatják Szlovákia eddigi arrogáns, gengszter hozzáállását sok mindennel kapcsolatosan.

 

Most a mezőgazdasággal és a gazdákkal szembeni évtizedes arrogancia bűnelkövetések ellenében kell határozottan fellépnünk:

 

 hirdetes_300x300  

Le kell számolni az agrobiznisszel

Ki kell vizsgálni a mezőgazdasági maffiózók ügyeit

Le kell mondatni a kifizetési ügynökség vezetőségét

A korrupt Matečná miniszterasszonynak mennie kell

A gazdák követeléseit, ide értve határozottan azt, ami minket, (csallóközieket) is rendkívül komolyan érint a pótföldek kapcsán. Ez egy második Beneši dekrétum! Ezért garantálni kell a pótföldek használatának jelenlegi rendszerét egészen az állami területrendezés befezejéséig.

 

Fel kell számolni azt az állapotot, amit a szlovák kormány hazaáruló agrár- és élelmiszerpolitikájának következtében okozott, hogy a hazai élelmiszer ellátottság, élelmiszerbiztonság, élelmiszertermékek piaci jelenléte mára katasztrofális, 37 %-os szintre süllyedt.

 

Ebben kell, hogy az egész társadalom támogassa a gazdákat. Mert ha most nekik sikerül a célkitűzéseiket átnyomni a jelenlegi maffia és korrupt kormányon, akkor az precedenst teremthet a többi ügy kapcsán is. Ez a maffia kormány, amely 2006 óta (a kilencvenes évek) után ismételten Szlovákiában működik, a történelem süllyesztőjébe kell nem csak a gazdáknak, hanem nekünk polgároknak, tisztességes közszereplőknek is küldeni, minél hamarább.

 

A gazdák ès mezőgazdaság nélkül nincs állam ès nem létezhet itt, a szülőföldünkön a közösség megtartó ereje! Ez nem csak létfentartásunk elleni támadás a kormány részéről, hanem a magyar közösség gyarapodását ès összekovácsolását segítő örökségnek és képességnek a gyengítése is!

 

Samu István,

az MKP Országos Elnökségének tagja, régió gazdaság kutató

Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!