Hétfőn jelentették be, hogy kiket fognak támogatni az önkormányzati választásokon. Amikor belementek ebbe, tudatosították, hogy innentől kezdve politikai pártként fogják kezelni Önöket?

 

Az, hogy sokan politikai pártként tekintenek ránk, nagyon meglepett, mert nem vagyunk azok. Tudatában voltam annak, hogy bizonyos mértékig kritizálni fognak bennünket, de ilyen mértékű bírálatra nem számítottam. Szerintem ez egy mély meg nem értés.

 

Miben?

 

 hirdetes_300x300  

Három dologban. Az elejétől kezdve azt hangoztattuk, hogy olyan embereket fogunk támogatni, akik szeretnék magukat elkötelezni. Sőt, azt is kiemeltük, hogy semmiféleképpen nem akarunk úgy viselkedni, mint egy párt. Mi csupán a szavunkat szeretnénk megtartani. Mindemellett, nem vagyunk civil szervezet, hogy féljünk hangosan kimondani  véleményünket. Azt mondtunk, hogy támogatni fogjuk azokat az embereket, akik be akarnak majd lépni az önkormányzati politikába, s most így is teszünk.

 

Másodsorban, nem értem honnan vették azt, hogy valami problémánk van a politikai pártokkal. Ez nem igaz. Ha nem szeretnénk, hogy összekössenek minket a kormánnyal vagy az ellenzékkel, akkor az önkormányzati választásokon nem maradnak számunkra mások, mint a független jelöltek. Az elejétől kezdve mondtuk, hogy pártokon kívüliek vagyunk.

 

És a harmadik dolog?

 

Meglepett, hogy egyes politikusok milyen populista és vulgáris módon kommentálták ezt az egészet. Ha Ficot nem számítom, akkor csupa ellenzéki politikusról van szó.

 

(…)

 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei a tüntetések során támogatták Önöket. Amikor azt mondta, hogy a Tisztességes Szlovákiáért nem lesz politikai párt, akkor ezt a döntést azzal indokolta, hogy ígéretet tettek Ján és Martina szüleinek. Beszéltek a szülőkkel arról, hogy a választásokon kiket fognak támogatni és hogyan választják ki őket?

 

Soha nem egyeztettünk velük. Úgy gondolom, hogy megvannak a saját problémáik. Azt, hogy a Tisztességes Szlovákiáért nem lesz politikai párt, megígértük nekik, és ez továbbra is érvényben van. Azonfelül nem részesei a mi döntéseinknek, de természetesen rájuk is gondolunk.

 

(…)

 

Nem félnek attól, hogy az egyes jelöltek támogatása után a további tüntetések megszervezése problémába fog ütközni?

 

Miért lenne ezzel probléma? Már két hónapja azt mondogatjuk, hogy a lehető legtöbb embert szeretnénk bevonni a közéletbe. Ez azonban nem az egyetlen út arra, hogy segítsünk az államnak, de a változás a választások útján is elérkezhet. Azért sem akartunk egyesülni egyik politikai párttal, hogy továbbra is párton kívüliek maradjunk. Egyetlen általunk támogatott jelölt sem szokott felszólalni a tüntetéseken, s nincsenek is semmilyen befolyással a döntéseinkre. Ha ismét összehívunk egy tüntetést, akkor meg fogjuk mondani, hogy miért és kik fognak rajta fellépni. (…)

 

Mi csak azokat az embereket szerettük volna támogatni, akik szerettek volna beépni a politikába. Nem hinném, hogy bármivel is visszaélünk, ha olyasvalakiket támogatunk, akik a bizalmunkat élvezik és csatlakoznak az elképzeléseinkhez. Nem fogunk nekik kampányolni, és nem is fogjuk az oldalunkon a posztjaikat szponzorálni.

 

Ezért is okoztak csalódást a politikusok reakciói, mert az egészre nem abbaól a szemszögből tekintenek, hogy a fiatalok érdeklődnek a politika iránt. Felébred a társadalom, és ez jó dolog. A választásoknak úgy kellene működniük, mint egy versenynek, nem pedig úgy, mint egy boksz ringnek. Az elejétől kezdve azt hangsúlyozom, hogy az országot nem lehet csupán a terekről megváltoztatni, ezért kell bekapcsolódni a közéletbe is.

 

(…)

 

Robert Fico Soros gyerekeinek nevezi Önöket. Mit gondol, Fico sikereket ér el ezekkel a kijelentéseivel? Beszélnek erről Önöknek az egyes régiókban?

 

Viszonylag sokat utazunk Szlovákia-szerte, és amikor az emberekkel beszélgetünk, akkor mindig az érdekli őket, hogy kik a szervezők. Amikor elmagyarázzuk nekik, akkor a Soros dolog sosem jut eszükbe, Ficot pedig kinevetik. Az emberek azt mondják, hogy ezek csak összeesküvés-elméletek, úgyhogy az az érzésem, hogy Ficonak nem kedvez a „sorosozás“. Nem láttam semmiféle felmérést, ezek csupán az én tapasztalataim, de még soha senki nem állított meg az utcán és nem mondta nekünk azt, hogy Soros gyerekei vagyunk. (…)

 

Robert Fico ezzel szeretné megfertőzni az országot, sőt szeretne minket megbélyegezni, befeketíteni, sőt démonizálni. Egy belső ellenség képét szeretné kialakítani úgy, ahogyan egykoron a kommunisták és a fasiszták tették: „Én vagyok az az erős vezér, aki megvéd titeket, hiszen ők veszélyesek“. A tüntetések szervezői, valamint a tereken résztvevők rákényszerítették a távozásra. Mi más maradt neki, mint az, hogy hazugságokat ugasson?

 

(…)

 

Hogyan értékeli a Smert?

 

Megkeresett egy illető, aki azt mondta, hogy ideálokkal lépett be a Smerbe. Abban bízott, hogy harcolni fognak a korrupció ellen. Ma már ezek az emberek teljesen elkedvtelenedtek, életuntak. Úgy gondolják, hogy a politika így működik. A Smer egy vállalkozói projekt. Az igaz, hogy a saját populista kampányával nagy támogatottságra tett szert, de úgy vélem, hogy úgy fog elsüllyedni, mint a HZDS.

 

Az emberek lassan rájönnek arra, hogy ez a párt nem teljesít semmit az ígéreteiből, csupán néhány kiválasztott és a „mi embereink“ számára harácsol. Nem gondolom, hogy mindenki, aki a Smerben van, az rossz lenne. De ők is felelősek azért, hogy ki az elnökük, s hogy továbbra is a pártban maradnak-e vagy sem. Mivel ehhez a „márkához“ adják a nevüket, ennek a részesei, így mindezért felelősséget kell vállalniuk. Számunkra a Smer elfogadhatatlan.

 

(…)

 

Denník NOrganizátor protestov Za slušné Slovensko Šeliga: Aj v Smere sú dobrí ľudia

Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!