Laura, Alida
  • HUF: 352.57
  • USD: 1.20
  • 21 °C
  • 33 °C
Szemle

Szilvay Gergely: Franciákból áll-e a francia válogatott, migránsokból állt-e az Aranycsapat?

Fajvédő rasszizmus-e elmélkedni a francia válogatott franciaságán? Mitől tartozunk egy adott nemzethez? Mit kezdjünk az Aranycsapat vezetékneveivel?

 

(…) Franciaország válogatottjában erős kisebbségben vannak a ténylegesen franciák. Nem zavar, ha egy válogatottban van egy-két más nemzetiségű, de ha az egész válogatott másokból áll, akkor ott valami nincs rendben.

 

Ebből aztán jó páran azt a következtetést vonták le, hogy aki szerint a francia válogatott nem franciákból áll, az felsőbbrendűnek tartja a fehér embert, és alsóbbrendűnek a feketéket (bevándorlókat), és bőrszín alapján különböztet meg embereket. 

 

Pedig hát a francia válogatott akkor sem lenne francia, ha spanyol, angol, olasz és német honosítottakkal lenne tele.

 

(…)

 

A francia válogatott nemzeti összetételét firtató felvetések tehát csak akkor lennének rasszisták a szó valódi értelmében, ha egyben a fekete játékosok alsóbbrendűnek tartásával párosulna. De erről egyáltalán nem biztos, hogy szó van. Részemről például egyáltalán nem is a nem épp francia nevű játékosok személyét kifogásoltam, elvégre ők a franciák helyett játszottak a francia válogatottban. A kritikám nem feléjük, hanem a franciák felé irányult. Egyébiránt azt is furcsállnám, ha egy magyar játszana a francia válogatottban, vagy ha egy francia a magyarban. Pedig amúgy ugyanahhoz a rasszhoz tartozunk, vagy mi. A honosított játékosokat mindenesetre el tudom fogadni tiszteletbeli magyarnak.

 

A kérdés úgy is feltehető, hogy akkor most a bevándorló hátterű játékosok franciák és /vagy bevándorlók, ergo más nemzetek fiai-e?

 

(…)

 

Aztán ugye felmerül, hogy a vezetéknevek alapján akár az Aranycsapat is „migránsválogatott” volt. Csakhogy a német és szláv vezetéknevek tulajdonosai,

 

az Aranycsapat tagjai többé-kevésbé az évszázadok folyamán integrálódott, őshonos kisebbségekből érkeztek, hacsaknem a nemzedékek folyamán már teljesen elmagyarosodtak.
(…)
Az őshonos kisebbségek megkülönböztetése a bevándorlóktól a nemzetközi jog és az EU bevett gyakorlata.
(…)

 

Mandiner.hu: Szilvay Gergely – Franciákból áll-e a francia válogatott, migránsokból állt-e az Aranycsapat? 

Nyitókép: CBS Sports

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket