Egy dolog világos kell hogy legyen: az iskolai ingyen ebédek nem rossz ötlet. Talán nem annyira célirányosak, hogy gazdaságilag optimálisak is legyenek, de biztosan szociáldamokrata lépés. Növelik az inklúziót, csökkentik a társadalmi különbségeket és még az oktatásra is lehetnek pozitív hatással.

 

De itt vége is szakad a pozitívumoknak. Először is: miért nem az oktatásügyi miniszter jelentette be ezt a százmillió eurós játékot (mert igye semmi sincs ingyen), hanem két smeres képviselő és a munkaügyi miniszter? Nem azért, mert oly nagyon szociális érzelműek, hanem mert jócskán megkopott a renoméjuk, és ezzel akarják foltozni. Ez még megbocsátható lenne, csakhogy mindezt az adófizetők pénzén teszik. Egyikük sem szokta saját pénzéből finanszírozni a politikai túlélését.

 

(…) Ha a Smer valóban komolyan gondolja, amit a sajtótájékoztatón mondott, avaigys az inklúzióról és a jobb (oktatási) eredményekről, már rég megtehették volna, amire szükség lett volna ehhez. Az adóbevételek rekordtempóban nőnek már jópár éve, és ha ma lehet találni százmillió elfekvő eurót az ingyen ebédekre, miért nem találtak fele annyit a tanárok fizetésére vagy az alap- és középiskolák fejlesztésére.

 

 hirdetes_300x300  

Az ingyen ebédek teljesen nyilvánvaló választások előtti kampányfogás: minden család érzi majd a hatását, az egyszerűbb választók pedig majd örömmel értékelik leadott szavazataikkal. A Smer pontosan ezzel számol, és még csak meg sem próbálja meggyőzni az intelligensebb választókat, hogy ez nem így van. Máskülönben meghívták volna a sajtótájékoztatóra a koalíciós partnereket is, akiknek nyakába varrták az oktatásügyi rendszer malomkövét, hogy az már nem a Smer preferenciáit húzza lefelé.

 

A Smer igazából még sosem adta jelét, hogy az oktatásügyet fontosnak tartaná. Szlovákia uniós elnökségének idején nagy hangsúlyt fektettek szóban az oktatásnak, de a tényleges programokban csak az akkori oktatási miniszter, Peter Plavčan (SNS) és Andrej Kiska államfő vettek részt. A legnagyobb kormánypárt egy szót sem ejtett a témáról.

 

A Smernek sosem volt érdeke, hogy intelligens gyerekei legyenek az országnak. És az éhesekkel is csak akkor törődik, ha az politikai pontokat hoz számára.

 

eTrend.sk, Prečo Ficovi nesmieme zožrať jeho obedy zadarmo

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!