Elég azt mondani, hogy nem a gyerekek tankönyveiről van szó hanem például a mobilokról.  Tegyük fel, hogy a miniszter bejelenti, mobilokat fog vásárolni az adófizetők pénzéből – központilag. Igen. Mindenkinek, hiszen megéri. Hiszen néhány millió mobilt sokkal olcsóbban tud megvásárolni, mint a földi halandók. Akarná?

 

Még ha nem is akarja, holnap már száz eurót fizethet érte. Minden egyes ember, azok is, akik a mobilt nem használják. A hivatalnokok kiírják a közbeszerzést, szakszerűen kiválasztják a megversenyezetett mobilokat. Nyilván az legolcsóbbat választják – vagy a legszebbet. Egészen pontosan nem tudhatjuk, mert nem nyilvános, hogy a hivatalnokok mi alapján választják ki a befutót.

 

Kiderül, hogy a tendert egy olyan személy nyerte meg, aki egykor privatizálta azt a céget, amely a szocialista időkben mobilokat gyártott –senki sem hallott még róla, még csak azt sem, hogy tud mobilokat gyártani, de ez nem számít. A lényeg, hogy a mobil olcsó legyen.

 

 hirdetes_810x300  

A gyártók legyártják, a disztribútor elosztja a lakosok között. Tessék, itt van, száz euróért a mobil. Százért, vagyis valamennyivel kevesebbért, mert hát a közbeszerzés, a szétosztás, a szállítás költségei… ostoba apróságok.

 

Hogy mi? Önök nem kaptak mobilt? Aha, értjük. Idén nem jutott mindenkinek – hát tudják, autópályák és stadionok is kellenek. Jövőre megkapják. Hogy értik, hogy mi lesz addig? Biztosan van egy régi mobilja, vagy kérjen meg valakit, hogy vegyen egy újat. Vagy inkább levelezzen. Na látja, meg van ez oldva.

 

És önnek, akinek nem tetszik a mobil? Na igen, a szomszédos országokban modernebb típusok vannak, de a mienk szuper olcsó.

 

Önnek meg nem működik? Jaj, menjen már, mégis mit akar ennyi pénzért?! Oké, oké, szólunk a gyártónak, hogy legközelebb figyeljen oda. Hogy bedobja a fiókba, és inkább jobbat vesz helyette? Hát, ha van rá pénze… De nemsokára újjal rukkolunk elő, biztosan tetszeni fog önnek…

 

Szóval, elég ha példaként azt mondjuk, hogy nem tankönyvekről van szó, hanem mobilokról. Meg útdíjrendszerről… meg kibocsátási kvótákról… jogi szolgáltatásokról…uniós forrásokról… és az adónkról…

 

eTrend.sk; Štátny kšeft s učebnicami

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!