Örülünk, hogy Luboš Blaha parlamenti képviselő észrevette a nyílt levelet, amelyet már 2017. december 5-én közzétettek a Changenet.sk-n. Azt is üdvözöljük, hogy a levél egyes részeit, mint ahogy az új Biztonsági Stratégiai Dokumentumot a Facebookon kommentálta. (…)

 

Azt azonban sajnáljuk, hogy a parlamenti képviselő nem tárgyalt a Biztonsági és Stratégiai Dokumentum tartalmáról akkor, mikor azt előkészítettük. Akkor kellett volna ezt megtennie egy nyitott vita keretében, hogy az összes javaslatot és kifogást átültethessük a szövegbe. Erre volt lehetőség, mód, így kerültek bele a dokumentumba a minisztériumok, szakemberek, politikusok és parlamenti képviselők javaslatai is.

 

Blaha képviselő úr a dokumentum előkészítésekor semmilyen megjegyzést sem fűzött hozzá. Néhány egyszerű szövegmódosítást javasolt, ami azt jelenti, hogy a végső verzió kidolgozását a dokumentum készítőjére hagyta, vagyis a Külügyminisztériumra. Ezúton is köszönjük neki ezt a bizalmat.

 

 hirdetes_300x300  

A képviselőkkel. a dokumentumról egy önálló munkatárgyaláson egyeztettünk, sajnáljuk, hogy Blaha képviselő úr ezen nem vett részt. Talán ha ott lett volna, kihasználta volna az alkalmat, hogy megjegyzéseit elmagyarázza. Esetleg támogathatta volna Jaroslav Paška (SNS) képviselőtársa javaslatát arról, hogy a fenyegetések közé talán fel kéne venni az űrbéli objektumok okozta veszélyeket, ami – diplomatikusan szólva – csodálkozást keltett a jelenlevőkben. (…)

 

Azonban ismételten leszögezzük, hogy:

 

A Biztonsági Stratégiai Dokumentumot Szlovákiában írták. Nem Soros György finanszírozta, és nem külföldi NGO-t bíztunk meg a kidolgozásával. Hogy a dokumentumot külföldi NGO-k dolgozták ki, egyszerűen ostobaságnak tartjuk – bár tisztában vagyunk vele, hogy nem ez a külügyminisztérium megszokott nyelvezete. (…)

 

A dokumentumot egybehangzóan elfogadta a biztonsági és védelmi parlamenti bizottság és a kormány is, vagyis a Smer összes minisztériuma jóváhagyta. (…

 

Nincs ésszerű alternatívája Szlovákia uniós és NATO-tagságának. Szlovákiának már létrejöttekor alapvető érdeke volt e két csoport tagjává válni. (…)

 

Sajnáljuk, hogy Blaha képviselő csatlakozott a hazugságok, féligazságok és eltorzított tények terjesztőinek csoportjához. Továbbra is meggyőződésünk, hogy az új stratégiai dokumentum megfelel a világ és Európa jelenlegi biztonsági környezete által támasztott feltételeknek (…). (…)

 

 

Facebook/Ministerstvo zahraničných vecí

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!