Létszámában és százalékosan is erősödött a Kárpát-medencében élő tömbmagyarság, Trianon óta először, sőt, a vegyes házasságoknál a magyarok asszimilálják a többségi nemzethez tartozókat. Ez a jellemző Székelyföldön, a Csallóközben, azonban a szórványban súlyos a fogyás – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

„A magyar nemzet akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrész megmarad”

 

– mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettes. A politikus a magyar szórvány napja alkalmából adott interjút a közmédiának, amelyből a szerdai 180 percben közöltek részletet.

 

A miniszterelnök-helyettes közölte:

 

 hirdetes_300x300  

Történelmi okok miatt háromból egy magyar nem él Magyarországon, “részint, mert a trianoni határok elszakítottak minket egymástól, részben a háborúk után, illetve a kommunista rendszer elől menekültek a nagyvilágba”.

 

Semjén Zsolt hangsúlyozta:

 

Csak akkor van magyar megmaradás, ha minden egyes nemzetrész megmarad. Ehhez erős anyaországra van szükség, valamint meg kell erősíteni a Kárpát-medence történelmi magyarlakta térségeit, és meg kell tartani a nyugati világban való diaszpórát.

 

A Kárpát-medencében élő tömb magyarság – először Trianon óta – létszámában és százalékosan is erősödött, sőt a vegyes házasságoknál a magyarok asszimilálják a többségi nemzethez tartozókat. Ez a jellemző Székelyföldön, a Csallóközben, azonban “a szórványban súlyos a fogyás”

 

– jelentette ki.

 

180 perc/Kossuth Rádió, MTI

 

Nyitókép: MTVA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!