Az elmúlt hónapokban többször is tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy Losoncon évtizedek óta elhanyagolt épületek, városrészek újultak meg, amiről az ideérkező látogatók saját maguk is meggyőződhetnek.

 

dsc_7192
Losonc, vasútállomás sínei. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem egészen ez az érzésük viszont azoknak, akik a vasútállomásra érkeznek illetve onnan indulnak a városba, hiszen úgy a Vasúti Állomás épülete, mint a környezete az elhanyagoltság érzetét kelti, keltheti bennük. Az itteni, utolsó jelentősebb javítás óta több, mint 50 év telt el. Egyszerűen fogalmazva a losonci Vasútállomás és környezete régen rászolgált a felújításra.

 

dsc_1671
Vasútállomás épülete, a vonatokra várakozva. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  

Erre kerül sor az elkövetkező 10 hónapban, amikor is a Szlovák Vasúti Társaság (Železnice Slovenskej republiky) mintegy 3 millió EUR beruházással felújítja a losonci Vasútállomást és annak környezetét.

 

dsc_7193
Megkezdődött a kivitelezés. Felvétel: Puntigán József.

 

Martina Pavlíková, a Szlovák Vasúti Társaság szóvivője tájékoztatása szerint a munkálatok fő kivitelezője a pozsonyi AŽD r.t. (Automatizácie železničnej dopravy – Vasúti közlekedés automatizációja) november 8-án vette át a munkaterületet.

 

A műszaki feltételek előkészítése és megtervezése után a tényleges munkálatok a napokban kezdődtek el a 4. vágány felújításával és annak az utasokat szolgáló járdája kialakításával. Eddig ilyennel csak az első két sín rendelkezett. A munkálatok ideje alatt a kivitelező csak a legszükségesebb mértékben fogja korlátozni a állomás működését.

 

dsc_7189
A vasútállomás épülete. Felvétel: Puntigán József.

 

A felújítás egyik legfontosabb célja az utasok biztonságának a növelése, az állomás épületének szebbé, kulturáltabbá tétele, az itteni szolgáltatások minőségének emelése, az hogy az utazó közönség jól, jobban érezze magát. Cél az is, hogy az itteni vasúti alkalmazottak is szebb környezetben végezhessék a munkájukat.

 

Vasútállomás – részlet. Majdnem minden eredeti … Felvétel: Puntigán József.

 

A mai kornak megfelelő formát kap az utasok tájékoztatása is, amelynek eredményeként az utasok pontosabb információkat kapnak majd az állomáson várakozó, az oda érkező illetve az onnan induló vonatokról.

 

A Vasútállomás épülete – főbejárat. Felvétel: Puntigán József.

 

A tervek szerint megújul az állomás környezete is. Lesz új kerítés, eltávolítják a felesleges és akadályokat képező növényzetet.

 

dsc_7182
A tervek szerint megújul az állomás környezete is. Felvétel: Puntigán József.

 

A vasúti állomás épületét a Pest – Salgótarján – Losonc – Zólyom – Vrútky vasútvonal kiépítésével egy időben, annak részeként építették fel 1870-71-es években. A vasútvonal kiépítésének szükségességből már 1862-ben tárgyaltak, amely évben a munkálatokat is elkezdték. A kivitelező társaságok gyakori változása és az anyagi nehézségek miatt azonban a munkálatokat csak 1872-ben fejezték be.

 

vasall09
A Vasútállomás korabeli képeslapon. Puntigán J. gyűjteménye.

 

A Losonc-Zólyom szakaszt 1871. május 3.-án nyitották meg. Az Aszód-Balassagyarmat- Losonc szakasz kiépítését 1896-ban fejezték be. Az Aszód-Balassagyarmat vonal próbájára 1896 szeptember 11-én, a Losoncra vezető szakaszon pedig szeptember 12-én került sor.

 

A Losonc-Gács helyiérdekű szárnyvonalon 1906. december 19-én haladt át az első vonat, az utolsó pedig 1967. május 28-án, amikor úgy a személy-, mint a teherforgalmát leállították.

 

vasall01ax
A Vasútállomás korabeli képeslapon. Puntigán J. gyűjteménye.

 

A város későbbi polgármestere Wagner Sándor, akkor a város jegyzője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a vasúti szakasz megnyitása nagy lépés a város fejlődésében. Ezt erősítette meg az a tény, hogy ezt követően a város gazdasági, társadalmi és kulturális téren is a megye és régió meghatározó településévé vált.

 

A vasúti állomás épületét 1908-ban kibővítették, de a vasút gyors fejlődése miatt rövid időn belül ismét kicsinek bizonyult. A Magyar Vasúti Minisztérium elrendelte, hogy dolgozzák ki a további bővítés terveit. Kivitelezésüket azonban az 1. világháború megakadályozta. Az állomás nyilvános rádióját 1948. április 27-én adták át. Kulturális helyisége 1954-ben, a gyermekes anyák részére kialakított terme 1956-ban készült el. Elektromos hálózatát 1970-ben újították fel, 1978-ban korszerűsítették a peronok felszálló részeit.

 

vasall01
A Vasútállomás korabeli képeslapon. Puntigán J. gyűjteménye.

 

Maga az állomás mindmáig megtartotta eredeti formáját, új épületrészeket nem emeltek, s nem is bővítették azokat. Központi várótermének belsejét legutóbb 2009-ben tették rendbe.

 

 

Puntigán József

Nyitókép: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!