A Mandiner cikke szerint az egykori Microsoft-vezér javaslata, hogy ha egy robot elveszi egy ember munkáját, adózzon is utána. A robotadót az új állástalanok átképzésére, munkahelyteremtésre, társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére kellene költeni.

 

A növekvő mértékű automatizációval, szaporodó és egyre hatékonyabb mesterségesintelligencia-szoftverekkel és robotokkal megváltozik a munka világa. A prognosztizált áttörés, a robotforradalom társadalmi-gazdasági hatásaiban, informatikatörténeti jelentőségében csak az 1990-es évek PC-forradalmához lesz hasonlítható.

 

A robotmunka nem új dolog

 

 hirdetes_400x285  

Az átalakulás ezúttal nemcsak a fizikai vagy rendkívül nehéz és veszélyes körülmények között végzett munkát, hanem lényegében valamennyi ”sematizálható” és ismétlődő tevékenységet, köztük orvosi vagy ügyvédi rutinfeladatokat stb. érinteni fog. A robotmunka nem új, évtizedek óta dolgoznak futószalag mellett, szerelnek össze járműveket, végeznek rutinszerű repetitív tevékenységeket; ezeken a területeken ki is szorították a humán munkaerőt.

 

Minden előjel arra utal, hogy időben fel kell készülni a változásokra. Az infokom világ nagyágyúi is megszólaltak a témában, egyesek a rengeteg felszabaduló idő kreatív kihasználásáról áradoznak, Elon Musk a feltétel nélküli általános alapjövedelemben látja a megoldást.

A magát techno-optimistának valló Bill Gates egyedi javaslattal állt elő a Quartznak adott interjúban. Annyira kézenfekvő, hogy meglepő, miért nem jutott eddig egyetlen ismert szilícium-völgyi véleményformálónak az eszébe: a kormánynak meg kell adóztatnia emberek állását átvevő robotokat, pontosabban az őket alkalmazó cégeket.

 

A befolyó összegből az ideiglenesen lelassuló automatizáció által egyébként sem érintett, de emberhiánytól sújtott másfajta munkaköröket, oktatást stb. lehetne finanszírozni: idősgondozást, fogyatékkal élők felügyeletét, gyerekek iskoláztatását.

 

Gates szerint a cégek nem háborognának.

 

A kormánynak az üzleti világra hagyatkozás helyett aktív szerepet kellene játszani, társadalmi egyenlőtlenségeket csökkentő, az átmenetet proaktívan támogató programot kidolgozni a robotadóról, új állástalanok és alacsonyabb jövedelműek megsegítéséről. Ezt a feladatot, az újraelosztást kifejezetten az államnak, és nem vállalatoknak kell megoldani.

 

Gates úgy látja, hogy egy csomó területen (raktárak, takarítás, gépjárművezetés) nagyjából egyszerre következhet be a változás. Ha felkészülünk rá, és okosan kezeljük, a robotadóval jól jár a társadalom. Így tudjuk megakadályozni az innovációtól való eleve rossz félelmet. Ha félünk tőle, negatívan formálja a jövőt.

 

forrás: digit.mandiner.hu
borítókép: Quartz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!