Nyitókép: Toyota

 

Az alternatív meghajtású járművek közül jelenleg az elektromos autóké (villanyautóké) a főszerep. Az autóiparban a klasszikus belső égésű motorú gépkocsik gyártásáról fokozatosan térnek át a hibrid vagy elektromos modellekre. 

 

Mindezek ellenére az elektromos autóknak még mindig sok az ellenzőjük, akik elsősorban a magas árra, az egyszeri feltöltéssel megtehető távolságra, illetve az akkumulátor korlátozott élettartamára panaszkodnak.

 

 hirdetes_300x300  

A svájci Innolith vállalat bejelentette, hogy egy áttörést hozó újdonságot fejlesztettek ki, amely megoldaná a jelenlegi elektromos autók problémáját.

 

A vállalat egy olyan lítiumion-akkumulátort alkotott meg, ami a magas sűrűségének és élettartamának köszönhetően jóval hosszabb ideig képes meghajtani az autót, mint a jelenleg használatos akkumulátorok.

 

Az Innolith vállalat létrehozta az első 1 000 Wh/kg kapacitású feltölthető akkumulátort. Összehasonlításképpen: az az akkumulátor, amit a Tesla használ a saját modelljein, 250 Wh/kg kapacitású, a jövőben pedig 330 Wh/kg-ra szeretné őket emelni a gyártó.

 

Ez hatalmas lépésnek számít“ – mondta az Innolith igazgatótanácsának elnöke. „Ami az új lítiumion-akkumulátorokat illeti, bruttó számadatokban a jelenlegi technika négyszeresét jelenti.“

 

A villanyautók forradalmasítása?

 

Az ilyen sűrűségű akkumulátor egy feltöltésre 1000 kilométer megtételére képes. Ez jóval több, mint amire a jelenlegi lítiumion-akkumulátorok képesek. A Tesla-akkumulátorok a legdrágább modellekben is csupán 530 kilométeres táv megtételére képesek.

 

Az Innolith továbbra is a folyékony elektrolitot használja a lítiumion-akkumulátoraiban, de van egy nagy különbség. A vállalat az elektrolitot tartalmazó szerves (magas gyúlékonyságú) oldószert egy szervetlen anyaggal váltotta fel, ami sokkal stabilabb és kevésbé gyúlékony.

 

 „Lényegében a szerves anyagokat szervetlenekkel helyettesítjük, ami két pozitívumot hoz magával. Az egyik az, hogy megszabadulunk a tűz keletkezésének mindenfajta veszélyétől. Másrészt a rendszerből eltávolítottuk a reakcióképes alkotóelemeket, ami megkönnyíti az akkumulátor felépítését. Ennek köszönhetően sok energiát halmozhatunk fel úgy, hogy az akkumulátor nem válik instabillá“.

 

Az akkumulátor tökéletesítése és értékesítése három-öt évet vehet igénybe, ami annyit jelent, hogy a vállalat új akkumulátorát 2022-nél korábban nem fogják piacra dobni.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.