Nyitókép: forge.medium.com

 

A céltalan hírfolyamgörgetés elrontja az életünket. Itt egy tipp, hogyan tudsz leszokni róla.

 

Sokan ismerjük ezt. A mobilonon megszólal az ébresztő és azt sem tudjuk, hogyan, már az Instagram, Twitter, vagy a Facebook hullámain szörfölünk. Feltűnés nélkül húz be az útvesztőibe, ebben rejlik alattomossága. És egyszercsak azt vesszük észre, hogy megint késésben vagyunk.

 

Ha a céltalan görgetés csak a reggelekre korlátozódna, nyert ügyünk lenne. Szégyenlősség nélkül bevallhatjuk, hogy szülinapi partikon, baráti összejöveteleken és persze unalmas megbeszéléseken is netezünk. Hisz ezt csinálja mindenki, írja a Forbes!

 hirdetes_810x300  

 

Online vagyunk szinte nonstop, aki pedig kivétel, megérdemli, hogy  elnevezze a fiókját. Például „az  életem az okostelefonommal a kezemben tartom” – nak.

 

Etikai dilemma

 

Míg pár évvel ezelőtt a kattintásokról szólt a netezés, most a görgetésről. Az agyunk könnyen rászokik, hogy így több információhoz jut, mint amennyit képes feldolgozni.

 

A newyorki Adam Alter Stern School of Business professzora szerint, aki az Irresistible: The Rise of Addictive Technology and the Business of Keeping Us Hooked című könyv szerzője, a rengeteg hír és üzenet közt egy úgynevezett autopilóta üzemmódba kerülünk, amiból nagy problémát jelenthet a kiszállás.

 

Houston baj van!

 

Amikor rájövünk, hogy a végtelen görgetés nemcsak az ” itt és most” átélésétől foszt meg, hanem elterel minket az élőben lefolytatott beszélgetéseinktől és a céljaink beteljesítésétől, elismerhetjük, hogy függővé váltunk. Ez még nem a világvégét jelenti, hanem épphogy a kiutat.

 

Tudatos felhasználás

 

Biztosan hallottál már arról, hogy ha kevesebb időt szeretnél a mobilon lógva tölteni, ki kell kapcsolni az értesítéseket. Kitörölni a szociális hálók applikációit, átváltani fekete- fehér rezsimre és a telefont a hálószobán kívül kell tartani.

 

Igazából viszont csak az segít, ha eldöntjük, hogy az időt, amit görgetéssel töltünk, tudatosan irányítani fogjuk-e. Például a Facebookra csak azután nézünk rá, ha elvittük a gyereket az oviba, az emaileket este kilenckor ellenőrizzük utoljára és úgy általában rendszert viszünk a neten eltöltött időnkbe.

 

Joshua Ehrlich pszichológus állítja, hogy ha korlátozni tudjuk a mobilhasználatot csak a célirányzott feladatokra ( mint az üzenetek elolvasására vagy inspirációgyűjtésre az Instagramon,) olyan érzésünk lesz, mintha megkönnyebbülnénk.

 

Forbes.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.