Nyitókép: Facebook/”High-tech Force”

 

A világ egyik legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárművével erősödik a Magyar Honvédség. A KF41 „Lynx” („Hiúz”) valóban a 21. századot hozza majd el, ráadásul fejlesztése a helyi igényeket maximálisan figyelembe véve, főleg Magyarországon történik majd.

 

A Lynx egyik fő erőssége a moduláris felépítés, így a kilenc, felszerelt lövészkatona szállítására alkalmas alapjárműből a feladatnak megfelelően különböző „lánctalpas célszerszámot” lehet kialakítani, például sebesülthordó, felderítő, légvédelmi vagy éppen műszaki harcjárművet.

 

Forrás: High-Tech Force/Facebook

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: High-Tech Force/Facebook

 

A magyar Hiúzok meglehetősen nagyra nőttek: hosszuk 8,49 méter, szélességük 3,8 méter magasságuk 3,73 méter – de ez utóbbi függhet a járműtestre szerelt toronytól vagy más felépítménytől. A méret mellé tömeg is jár, hiszen a mai korban már elvárt védelem miatt 45 tonnát nyomnak a harckész járművek. A mozgásról egy automata váltóval összekapcsolt, 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor gondoskodik.

 

A Lynx kialakításánál a védelem volt az egyik alapvető szempont. A homlokpáncélzat ellenáll a széles körben elterjedt 30 milliméteres gépágyú lövedékeinek is, míg oldalról a 14,5 milliméteres nehézgéppuska páncéltörő lövedékeinek, illetve a legalább 25 méterre robbanó 155 milliméteres tüzérségi lőszerek hatásainak. Az ukrajnai háború is megmutatta, mekkora veszély fenyegeti a harcjárműveket az irányított páncéltörő rakétákat és a rakéta póthajtású gránátokat (RPG-vetőket) használó gyalogsági alegységek tevékenysége miatt. Ennek megfelelően a magyar Hiúzokat már a StrikeShield aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, mely képes a Lynx ellen indított rakétákat, gránátokat észlelni, majd megfelelő távolságból saját rombolótöltetet indítva megsemmisíteni.

 

Forrás: High-Tech Force/Facebook

 

Ugyan kilőhetetlen harcjármű nincs, de a modern passzív páncélzattal és a StrikeShield-del felszerelt Lynx-ek olyan védelmi képességeket jelentenek majd mind a szállított lövészkatonáknak, mind a háromfős személyzetének, melyre nem csupán Magyarországon nem volt még példa, de világszinten is kiemelkedő.

 

Az eddigi információk szerint a magyar Lynx-ek páncélozott célok elleni támadóképességét a modern, izraeli Rafael cég Spike LR2 megnövelt hatótávolságú, irányított páncéltörő rakéták növelik. A torony két oldalára elméletileg két-két ilyen fegyver helyezhető el. A tárolóegység ráadásul csak az indítás előtt emelkedik ki a védett pozícióból, így az értékes és sérülékeny fegyverek védettségét is garantálják.

 

A harcjármű további 45 darabja még német gyártásból, majd később a zalaegerszegi üzemből, tehát immár magyar gyártásból kerül majd a Magyar Honvédséghez.

 

Honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!