Nyitókép: Steve Tron/Flickr

 

A román légierő megkezdte az orosz gyártmányú, izraeli segítséggel felújított MiG-21 Lancer típusú vadászrepülőgépek kivonását a szolgálatból, az első három gép már „nyugdíjba vonult” – tudatta az Aviatia Magazin román repülési szakportál.

 

A több mint 60 éve szolgálatban lévő, az 1990-es években a Lancer-program keretében korszerűsített vadászrepülőgépekről most leszerelik a kényesebb, illetve újrahasznosítható műszereket.

 

A MiG-21-esek kivonása után a román légierő a Portugáliából már beszerzett, illetve a Norvégiából rövidesen megérkező, használt F-16-os amerikai gyártmányú harci gépekkel fogja légterének védelmét biztosítani.

 hirdetes_300x300  

 

Az utóbbi két évtizedben több mint húsz MiG-21-es hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le Romániában. Amikor tavaly márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása nyolc katona életébe kerülő kettős balesetet okozott, mert a pilóta felkutatására indult mentőhelikopter is lezuhant, a román védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, azóta azonban ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

 

A bukaresti védelmi tárca szerint Romániának legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez. Az első felújított norvég F-16-osok várhatóan az év végén érkeznek meg Romániába.

 

Honvedelem.hu via MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!