Nyitókép: Reuters

 

A TikTok amerikai szövetségi bíróságon indított pert hétfőn Montana állam ellen, mert törvényben tiltották be a videómegosztó alkalmazást.

 

A már korábban kilátásba helyezett bírósági kereset szerint a Montanában elfogadott törvény megsérti az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítését, ami a szólás szabadságához való jogot garantálja. 

 

 hirdetes_300x300  

A kínai tulajdonú alkalmazást képviselő ügyvédek érvei között szerepel az is, hogy a jogszabály indoklásában hivatkozott nemzetbiztonsági fenyegetés nem értelmezhető szövetségi állami keretekben, mert a külpolitika és nemzetbiztonság az Egyesült Államokban szövetségi hatáskör, amit a fővárosból, Washingtonból irányítanak.

 

A bírósági beadványban a kormányzó által múlt héten aláírt törvény megsemmisítését kérik a közösségi médium amerikai jogászai.

 

A TikTok ezzel egy időben megjelent közleménye úgy fogalmaz, hogy üzleti érdekei és több százezer montanai felhasználója érdekében indították a pert Montana állam, szerintük alkotmányellenes, törvénye miatt.

 

Az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő, alig több mint egymilliós lélekszámú Montana republikánus kormányzója, Greg Gianforte múlt szerdán írta alá a TikTok-ot betiltó jogszabályt. E szerint 2024. január 1-jétől megtiltja, hogy a népszerű videomegosztó alkalmazás letöltését az állam területén, illetve, hogy az vállalkozásként működjön az államban, az applikációt terjesztő platformok pedig napi 10 ezer dolláros pénzbírságra számíthatnak mindaddig, amíg el nem távolítják a kínálatukból.

 

Montana állam az első az Egyesült Államokban, ahol a TikTok teljeskörű tilalmát törvényben írták elő. Több államban hatályban van már jogszabály a közösségi médium letiltásáról a helyi kormányzati és hivatali eszközökről.  

 

Az alkalmazás tulajdonosa a kínai ByteDance internetvállalkozás. A TikTok-kal kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokat azzal indokolják az Egyesült Államokban, hogy a kínai jogszabályok szerint a kormányzat kérésére az országban működő minden vállalkozás kötelező átadni adatait, ide értve személyes információkat az ügyfelekről.

 

A TikTok a felmerülő aggályok kezelésére indította el az Egyesült Államokban az úgynevezett „Texas Projektet”, aminek lényege, hogy 1,5 milliárd dolláros beruházással, az Austin-i székhelyű Oracle szoftvercéggel együttműködésben szervert hozna létre, hogy az alkalmazás amerikai felhasználóinak minden adatát azon és az Egyesült Államok területén tárolják.

 

A kínai cég az Egyesült Államokban mintegy 150 millió felhasználóval rendelkezik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!