Nyitókép: BBC

 

Németország és Belgium megvizsgálja az amerikai Apple cég iPhone 12 készülékével kapcsolatos lehetséges egészségügyi kockázatokat. A hírt a belga digitalizálásért felelős államtitkár és a német szabályozó hatóság mai nyilatkozatára hivatkozva a Reuters közölte. Párizs a héten bejelentette, hogy ideiglenesen kivonja az okostelefont a forgalomból, mert túl erős elektromágneses hullámokat bocsát ki. Az Apple szerdán közölte, hogy a 2020-ban piacra dobott iPhone 12 kapcsán több nemzetközi szervezet tanúsította, hogy megfelel a szabványoknak.

 

„Kötelességem gondoskodni arról, hogy minden polgár… biztonságban legyen”

 

– nyilatkozta Mathieu Michel, Belgium digitalizálásért felelős államtitkára.

 hirdetes_300x300  

 

„Gyorsan felvettem a kapcsolatot az IBPT-BIPT (szabályozó) hatósággal, és kértem a termék lehetséges veszélyeinek elemzését”

 

– mondta Michel. Hozzátette, hogy a szabályozó az összes Apple-telefon, valamint más gyártók készülékeinek egy későbbi felülvizsgálatát is kérte.

 

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNetzA) közölte, hogy Franciaország lépése egész Európa számára iránymutatásul szolgálhat, és ha a franciaországi folyamat indokoltságot mutat, akkor a német piac számára is megvizsgálja a kérdést.

 

„A Szövetségi Hálózati Ügynökség szoros kapcsolatban áll a francia illetékes hatósággal”

 

– mondta a szabályozó.

 

Az iPhone-ok az Apple kulcstermékei, és a vállalat eladásainak nagyjából felét adják. Eddig 2,3 milliárd iPhone-t adtak el világszerte.

 

A tudósok az elmúlt húsz évben számos tanulmányt végeztek a mobiltelefon-használat egészségügyi kockázatainak felmérésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a mobiltelefonok használatának nem volt káros egészségügyi hatása.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.